A
Almás-szilvás cobbler recept
"A cobbler (kobler) egy gyümölcsös pite. A cobler elkészítéséhez - a többi süteménnyel - szemben csak kis mennyiségű liszt szükséges, de viszonylag nagy mennyiségű desszertet tudunk sütni belőle.
-
20 szem szilva, legjobb a vörös
-
fél citrom leve
-
2 tk fahéj
-
10 + 10 dkg cukor (lehet eltérni)
-
30 dkg teljes kiőrlésű liszt
-
10 dkg vaj
-
2 db tojás
-
2 dl tejszín
-
1 kk szódabikarbóna
elkészítés
-
Az almát és a magozott szilvát felkockázzuk.
-
Egy 30x20 cm-es tepsit kikenünk vajjal.
-
A gyümölcsöt összekeverve elterítjük.
-
A 10 dkg cukorral, fahéjjal megszórjuk, citromlével meglocsoljuk.
-
A lisztből, a tojássárgákból,a vajból, a tejszínből, a másik 10 dkg cukorból a szódabikarbónával, és egy csipet sóval kikeverjük a tésztát.
-
A 2 tojásfehérjét kemény habbá verjük és lazán a masszába forgatjuk.
-
Egy evőkanál segítségével kis halmokat rakunk a gyümölcsökre, darált dióval megszórjuk a tetejét, és 180 fokon 45 perc alatt megsütjük.
ALMA TORTA
Svéd almatorta
Hozzávalók 26 cm-es tortaformához
Tésztához:
30 dkg rétesliszt
20 dkg vaj
9 dkg porcukor
1 tojás
2 tojássárgája
csipet só
1/2 cs vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja
Töltelékhez:
1 kg érett alma
fél citrom leve
4 dkg vaj
5 dkg mazsola
1 cs vaníliás cukor
1-1 csipet fahéj, és őrölt szegfűszeg
5 cl rum
8 dkg sárgabaracklekvár (megkenni a lapot)
3 tojásfehérje
pár csepp citromlé, hogy igazán kemény lehessen a hab
10 dkg finom kristálycukor
kevés porcukor meghinteni
A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzákeverjük a többi hozzávalót, majd kb. fél óráig hideg helyen pihentetjük. Ez egy omlós tészta, igyekezzünk minél gyorsabban összeállítani, hogy ne melegedjen fel.
Az almákat pucoljuk meg, negyedeljük, vágjuk ki a magházát és szeleteljük vékonyra. A citromlével, vajjal, mazsolával, cukorral, vaníliával, fahéjjal, szegfűszeggel kis lángon pároljuk puhára.
Ha kész, akkor keverjük bele a rumot és tegyük félre hűlni.
Vegyük ki a tésztát a hűtőből és osszuk kétfelé.
Az egyik felét a kerek tortaforma nagyságára nyújtjuk. A sütőforma aljára nincs szükségünk, csak a karimára, ez alá a forma alá méretre vágott sütőpapírral rátesszük a tésztát egy gáztepsire.
A gáztepsi kitöltetlen területére pedig még oda fog mellé férni a maradék tészta, amit téglalap alakúra nyújtunk, ez alá már nem kell sütőpapír.
Előmelegített 210°C-os sütőben, 20 perc alatt aranysárgára sütjük, hagyjuk kihűlni.
A kerek lapról leemeljük a karimát, kivesszük alóla a papírt, de a gáztepsin maradhat, mert még vissza fog kerülni a sütőbe!
A másik, a téglalap alakú tésztát pedig összemorzsoljuk.
A lekvárt felforrósítjuk és megkenjük vele a tortalapot, erre rászórjuk a morzsa felét, és ráhalmozzuk a képen látható módon az almás tölteléket. A maradék morzsával megszórjuk.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, bevonjuk vele a tortát, és egy kés segítségével hullámmintát formázunk belőle. A tetejét meghintjük porcukorral, és előmelegített sütőben 210°C-on kb. 10 perc alatt aranybarnára sütjük.
Forró vízbe mártott késsel szeleteljük, és még melegen tálaljuk.
ALMÁS SÜT
Hozzávalók:
37 dkg liszt,
2 tojás,
20 dkg cukor,
16 dkg margarin,
1 csomag sütőpor,
1 citrom,
pici só.
Töltelékhez:
2 kg alma,
20 dkg cukor,
1 kiskanál fahéj.
szóráshoz dió
A lisztből, tojássárgájából, cukorból, margarinból, sütőporból és a citrom lereszelt héjából, levéből, nagyon kevés tej hozzáadásával tésztát gyúrunk. Két cipót készítünk belőle.
Az almát lereszeljük, a cukorral összevegyítjük és kicsit megpároljuk. Mikor kihűlt 2 lap közé tesszük. A lapra egy kevés grízt vagy prézlit hintünk,én most darált dióval szórtam meg.. Rátesszük az almát, melyhez hozzáadtuk a fahéjat. Előmelegített sütőben megsütjük.
Porcukorral beszitáljuk.
Almás kókuszgolyó
Megtetszett ez a gyümölcsös variáció. Feldobja az alma íze, ezt az amúgy örök kedvenc klasszikust.
Hozzávalók
4 db alma, hámozva és reszelve
125 ml víz
25 dkg cukor
1 db narancs leve, és reszelt héja
7 dkg apróra vágott mandula (vagy más olajos mag)
27 dkg darált keksz
8 dkg kókuszreszelék
1 tk őrölt fahéj
Utasítás
Forraljuk össze kis lángon a vizet és a cukrot, főzzük egy percig és adjuk hozzá a reszelt almát. Majd a narancs héját, a levét és a mandulát.
Főzzük közepes lángon, addig, amíg a szirup már elnyeli az alma keveréket (kb.10 perc).
Vegyük le a tűzről, és hagyjuk egy kicsit kihűlni.
Keverjük össze a keksszel, majd tegyük fél órára a hűtőbe.
Közben keverjük össze a kókuszt és a fahéjat egy lapostányéron.
Formázzunk a masszából golyókat, és hempergessük meg a fahéjas kókuszban.
Tegyük őket kapszlikba, vagy csak egyszerűen egy tányérra, és hagyjuk a hűtőben pihenni egy éjszakán át.
Forrás: http://diethood.com/2011/03/08/apple-coconut-bites/
Amerikai krémes
Elkészítés
A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, a vízzel és az olajjal, majd hozzáadjuk a sütőporos lisztet, amibe a kakaót is belekevertük. Előmelegített sütőben kikent lisztezett tepsiben kb. 20 perc alatt 180 fokon készre sütjük.
Amíg a tészta sül, elkészítjük a krémet. A pudingból és a tejből a megszokott módon pudingot főzünk. A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük és még forrón, lazán a pudinghoz keverjük. A kisült tészta tetejére kenjük, rögtön amikor kivettük a sütőből, majd újra tegyük vissza a sütőbe 10-15 percre.
Mikor kihűlt a kemény habbá vert Hulala kerül a tetejére, amit reszelt csokival díszítünk.
Nem csak mutatós, nagyon finom is, és gyorsan elkészül :)
|