H
Habos almás
Hozzávalók: 500g rétesliszt, 25 dkg sütővaj, 15 dkg
kristálycukor,5 tojás, 1 sütőpor, 1 kg alma, 1 fahéjas cukor.
Elkészítés: A lisztet összekeverjük a sütőporral. Hozzáadjuk a
szobahőmérsékletű vajat és a tojások sárgáját. Elkeverjük az
alapanyagokat és tésztát gyúrunk belőle. A készre gyúrt
tésztából elveszünk kb. az 1/3-át és betesszük a
hűtőszekrénybe. A tepsit kivajazzuk, kilisztezzük és a maradék
tésztát a tepsi aljába nyomkodjuk úgy, hogy megközelítőleg
egyforma vastag legyen. Az almás tölteléknek csak most álljunk neki,
mikor már a tészta a tepsiben van.
Az almát meghámozzuk és a reszelő durvább részével lereszeljük.
Kicsavarjuk, hozzáadjuk a fahéjas cukrot és jól összekeverjük. A
fahéjas almatöltelékkel beborítjuk a tésztát.
A tojás fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, és rákenjük az
almatöltelékre. Most a félretett tésztát egy durva reszelő
segítségével , egyenletesen elosztva ráreszeljük az eligazított
habra.
Előmelegített sütőben 175 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük.
Porcukorral díszítjük.
33x33-as tepsit használtam.
HÁZI KRÉMES
HÁZI KRÉMES
Vegyél egy csomag vajas kekszet/én a LIDL-ben veszem,mert ott olcsó/
Vedd elő a legnagyobb tepsidet,vagy egy magas falú tárcát,
és rakdi ki az alját kekszel.
Vegyél elő egy lábast,4 vanillia pudingot 12 dl tejjel megfőzöm,
úgy hogy jó sűrű krém legyen belőle.Kicsit hagyom hűlni,
de csak annyira h még melegen a keksz tetejére tudjam kenni.
Felverek 5dl tejszínt habfixálóval,és a pudingtetejére kenem,de csak háromnegyed részét.
A tejszínhabra rakjuk a maradék kekszet,a keksz tetejére rákenjük a maradék tejszínt,és csokit reszelünk rá.
3 órára hűtőbe tesszük,addig a keksz megpuhul.
Jó étvágyat hozzá...
Hamis túrós rétes
Ezt a sütit nagyon egyszerű elkészíteni évek óta készítem.
A lényeg, hogy a tepsi alja jól ki legyen vajazva.
-
30 dkg liszt
-
20 dkg cukor
-
1/2 csomag sütőpor
-
2 cs. vaníliáscukor
-
50 dkg túró
-
5 dl tej
-
5 dkg vaj
-
4 tojás
-
1 csipet só
-
1 citrom lereszelt héja
Elkészítés:
A tűzhelyet előmelegíthetjük 250 fokra.
A lisztet a cukorral, sütőporral és sóval összekeverem. Kettéosztom.
A nagytepsi alját jól kikenem vajjal, majd a tészta egyik felét beleszórom,
majd arra az 50 dkg túrót egyenletesen,
arra a két csomag vaníliáscukrot és a citrom reszelt héját,
aztán az egész tepsi tetején elszórom a tészta másik felét egyenletesen.
A tojásokat szétválasztom, a fehérjét kemény habbá verem.
A sárgáját kicsit felverem és óvatosan összekeverem a felvert habbal ,
és hozzáöntöm a tejet, ezt az egészet jól elkeverem ,
és ráöntöm a tészta tetejére.
A vaj másik felét megolvasztom és rálocsolom a tésztámra.
Sütőbe teszem és kb. 5-10 percig nagylángon sütöm,
amíg a teteje picit pirosodik, majd lejjebb veszem kb. 180 fokra a hőfokot.
Sütöm kb. 15-20 percig még, tűpróba. (összesen 25-30 perc sütés)
Kiszedem és várok kicsit hűljön a tészta, majd szeletelem.
Habos diós rolni
Hozzávalók (kb 45 szelethez)
A tésztához:
300 g liszt
120 g vaj
10 g élesztő
50 ml langyos tej (az élesztőhöz)
1 kávéskanál porcukor (az élesztőhöz)
4 db tojássárga
1 evőkanál porcukor
1 késhegynyi sütőpor
A tészta kenéséhez:
baracklekvár
A töltelékhez:
150 g darált dió
120120 g porcukor
24 g vaníliás cukor
4db tojásfehérje
Elkészítés
1. A tésztához az élesztőt, a kávéskanál porcukrot és a langyos tejet felfuttatjuk. Ha felfutott, az alapanyagokat rámérjük, majd összegyúrjuk. A tejet úgy adagoljuk, hogy rugalmas tésztát kapjunk.
2. A tésztát három egyforma nagyságú cipóra osztjuk, a cipókat egyenként kinyújtjuk kb 2 mm vastagságúra. A sütőt előmelegítjük 170 C-ra.
3. A kinyújtott tésztalapokat megkenjük baracklekvárral, majd a szélüket kissé feltekerjük és az így elkészített rudakat tepsibe rakjuk.
4. A töltelék alapanyagait (a tojásfehérjék kivételével) egy tálba tesszük és összekeverjük.
5. A négy tojás fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan belekeverjük a cukros diót.
6. Az így elkészített tölteléket a rudak közepére simítjuk.
7. A rudakat hőlégkeveréses sütőben 170 C-on kb 20-25 percig sütjük.
8. A kész süteményt meghintjük porcukorral, felszeleteljük.
HAJTOGATOTT KRUMPLIS POGÁCSA
Ezt a recit egy nagyon jó ismerősömtől kaptam...AMERIKÁTÓL!!!
Cincike!
...ez a világ legegyszerűbb pogácsája...és ha sajttal csinálod, akkor is jó...
1kg liszt, egy kiskanál sóval elkevertem.
Felfuttattam 4-5 dkg élesztőt langyos cukor vízbe...ezzel jól bedagasztottam...adtam hozzá még egy kis tejet, hogy jó állagú legyen a tészta...kicsit keményebb mint a lángosé.
Hagytam fél órát kelni, majd kinyújtottam, és ráraktam a főtt , összenyomott krumplit, erre pedig a fagyos zsírt, ha nincs 20 dkg margarint szoktam, reszelővel lereszelni rá.
Rögtön hajtogattam, és nyújtottam...majd ezt kétszer még megismételtem, de nem vártam túl sokat, kb.15 percet....majd kinyújtottam 1 cm-esre, megvagdostam a tetejét, lekentem tojással és kiszaggattam...
...ugye hogy milyen egyszerű.......és bármivel lehet kombinálni....
Köszi Amerika |
|
|
|