J
JOGHURTOS BANÁNOS SZELET
Piskótához:
-
3 tojás
-
3 ek cukor
-
3 ek liszt
-
1 kk sütőpor
Krémhez:
-
2 banán
-
2 pohár natúr joghurt
-
2 dl habtejszín
-
1 cs étkezési zselatin
-
8-10 dkg cukor
Elkészítés:
~ Szétválasztjuk a tojásokat, habverővel a fehérjét kemény habbá verjük, belerakjuk a cukrot, majd a tojássárgákat, végül fakanállal beleforgatjuk a sütőporos lisztet.
~ Kivajazott őzgerinc formába öntjük, és megsütjük.
~ A natúr joghurtokat a széttört banánnal és a cukorral tűzre tesszük, majd mikor langyos, hozzákeverjük a zselatint, és összemelegítjük.
~ A habtejszínből kemény habot verünk, majd ezt is összekeverjük a banános krémmel.
~ A krémet az őzgerinc forma aljára öntjük, miután kivettük belőle a piskótát (érdemes a piskóta domború feléből levágni kicsit), majd értelemszerűen, hogy megmaradjon az őzgerinc forma, olyan irányban rátesszük a krémre a piskótát.
~ Pár órát pihentetjük hűtőben, majd a formát fejre állítjuk, és kiöntjük a süteményt.
~ Olvasztott csokival díszítve tálaljuk.
sütési hőfok:
180°C
JOGHURTOS SÜTI
Hozzávalók (a kb. 2 dl-es joghurtos pohárral mérve):
3 tojás, 2 pohár joghurt, 3 pohár liszt, 1 pohár cukor, fél pohár étolaj, 1 zacskó sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor.
Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük a következő sorrendben: a tojásokat összekeverjük a cukorral és vaníliás cukorral, belekeverjük a joghurtot, az olajat, végül a sütőporral egybeszitált lisztet. (A tésztát nem szabad sokáig keverni, csak éppen addig, amíg összeáll, mert különben nem lesz puha, szellős a kész sütemény.)
Az így kapott tésztát kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és előmelegített 200 fokos sütőben tűpróbáig sütjük.
Tippek:
Szórhatsz sütés előtt a tészta tetejére egy nagy üveg (levétől jól lecsöpögtetett) gyümölcsbefőttet, (pl. meggyet, darabokra vágott barackot...) vagy kimagozott, megtisztított friss gyümölcsöt is. Nagyon jó ízű lesz a süti, ha ilyenkor a gyümölccsel megegyező vagy harmonizáló ízű gyümölcsjoghurttal készíted.
Megszórhatod a sütemény tetejét sütés előtt darabosra vágott dióval, mandulával, mogyoróval.
A liszhez keverhetsz 1-2 evőkanál cukrozatlan kakaóport is, így "csokis" sütit készíthetsz. Persze ezt a változatot is megszórhatod gyümölccsel vagy diófélével. Viszont a kakaós változathoz inkább natúr joghurtot használj.
Ugyanezt a süteményt megsütheted muffinformában is.
|