Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit. nyújtjuk, szaggatjuk 200 fokon megsütjük. Vigyázz! Gyorsan sül, nem kell sötétre sütni!
Máz:
tojásfehérje, porcukor
Nem kell az összes fehérjét bekeverni, elég a fele.
Általában 1 fehérjéhez 15-20 dkg porcukrot mérnek, de ez függ a tojás nagyságától is.
Mézes krémes
Ezt a süteményt két féle krémmel is el lehet készíteni. Összefolyt már a mézes krémes és a mézes zserbó fogalma, ha máshol nem, hát nálam, mert én magam sem tudom, hogy melyik, melyik... A tészta ugyanaz, a krém más. Mindkettő finom, talán a grízes változat finomabb. Nekem.
Tehát, a tészta hozzávalói:
5 dkg vaj
40 dkg liszt
15 dkg cukor
1 tojás
1 kk szódabikarbóna
3-4 ek tej
6 dkg méz
A vajat az egész tojást. a cukrot, a tejet és a mézet gőz fölött összefőzzük. Ha langyosra lehűlt, hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbónát, és sima tésztává gyúrjuk. Négy cipóba osztjuk, és legalább fél órán át pihentetjük. Egyenként kinyújtjuk, és sütőpapírral borított sütőlapon vagy a tepsi hátán előmelegített sütőben, 180 fokon 8-10 perc alatt megsütjük.
És akkor pár szó arról, hogy az első képen szereplő krémes mitől lett tökéletes. A tésztát két sütőpapír között nyújtottam, olyan vékonyra, amilyenre csak hagyta magát. Erre mondják, hogy késpenge vastagságú. Az egyik sütőpapírt óvatosan lehúztam róla, a másikkal együtt rátettem a tepsi hátoldalára és így sütöttem meg. Lehelet vékony lett, így a krém nedvességét szinte teljesen magába szívta. A tetejére a csokoládét ecsettel vittem fel, így szintén lehelet vékony réteget kaptam. Érdemes kipróbálni így, mert így ez az esetleg nehezen kezelhető tészta is megszelídíthető.
Segítség: Szilikon lapon sütve, vagy egyenként sütőpapíron sütve a legegyszerűbb, illetve, ha már eleve a szilikonon, vagy a sütőpapíron nyújtjuk ki, sokkal könnyebb felemelni, és a tepsibe, vagy a tepsi hátuljára tenni és megsütni.
A grízes változat
20 dkg margarin
20 dkg cukor
1/2 citrom reszelt héja
3 dl tej
6 dkg búzadara
kb. 15 dkg baracklekvár
+ 4 evőkanál tej, 2 evőkanál rum
A krémhez a tejet fölforraljuk, beleszórjuk a búzadarát, és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a cukorral habosra kevert margarint, reszelt citromhéjjal ízesítjük. A lapokat egyenként előbb megkentem a 4 evőkanál tej és 2 evőkanál rum keverékével, hogy előbb megpuhuljon, és ne kelljen egy napot várni rá, majd vékonyan megkenjük lekvárral, majd krémet simítunk rá, és egymásra helyezzük őket.
A tetejére:
10 dkg étcsokoládé
5 dkg vaj
Gőz felett a csokoládét a vajjal felolvasztom, és a sütemény tetejére kenem. Hűtőben tárolom.
Másik krém, a vajas változat:
3 tojás sárgája
3 evőkanál vaníliás cukor
3 evőkanál liszt
5,5 dl tej
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
3-4 evőkanál rum
+ 4 evőkanál tej + 2 evőkanál rum
A tojássárgáját kikeverem a cukorral, majd jön hozzá a liszt, és a tej. Jól kikeverjük, és kis lángon, sűrű, sima krémet főzünk, majd kihűtjük. Amíg ez a krém hűl, addig a vajat kikeverem a porcukorral, és a rummal. Majd a már teljesen kihűlt tojássárgából főzött krémhez keverem.
A megsütött mézes lapokat megkenem a 4 evőkanál tejben elkevert 2 evőkanálnyi rummal, hogy ne kelljen megvárni, hogy megpuhuljon, majd a krémmel megkenem.
Tetejére:
10 dkg étcsokoládé
5 dkg vaj
Gőz felett a csokoládét a vajjal megolvasztom, majd a sütemény tetejére kenem, hűtőben tárolom.
Nagyon gáz, de ez még karácsonyi süti... Azóta nem volt időm feltenni, pedig a képeket már akkor, vagy nem sokkal utána megcsináltam és feltöltöttem, csak megírni nem volt időm... Mindegy, jó lesz ez húsvétra is!
A málnaszemeket 10-15 percre hideg vízbe áztatjuk, hogy az apró bogarak és az egyéb szennyeződések feljöjjenek a víz tetejére. Ezután a vizet leöntjük, a málnát jól átmossuk, majd szűrőedényben lecsöpögtetjük.
A 3 dl vizet és a kristálycukrot kislábosba öntjük, és folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg a cukor teljesen felolvad. Ezután hűlni hagyjuk.
A málnát pépesítjük (elég egy villával szétnyomkodni), fedeles edénybe tesszük, rácsepegtetjük a citromlevet, majd apránként hozzáöntjük a lehűlt cukros vizet. Közben folyamatosan keverjük.
Az edényt befedjük, és 5-6 órára a fagyasztóba tesszük. Óránként egyszer elővesszük, és alaposan átkeverjük a sorbetet. A keverés során ügyeljünk rá, hogy minél több levegőt juttassunk a sorbetbe, mert annál finomabb lesz a végeredmény.
A kalácsot felszeleteljük és egy szögletes tálba rakosgatjuk.
A tojássárgákat kézi habverővel kikeverjük a kétféle cukorral, hozzáadjuk a tejet, az olvasztott vajat és a citromhéjat.
A kalácsokra öntjük a tojásos egyveleget és 15-20 percig állni hagyjuk.
A mazsolát a rumba áztatjuk.
Egy kb. 25 x 25 cm-es hőálló tálat kivajazunk és egy réteg áztatott kaláccsal borítjuk az alját. Megszórjuk a mazsolával és a dió felével. Jön még egy réteg kalács, mazsola és dió a tetejére.
Az alaposan megmosott és szárazra törölt almákat vékony (2-3 mm-es) szeletekre vágjuk és beborítjuk velük kalácsokat.
200 fokra előmelegített sütőbe dugjuk a tálat, kb. 25 percre.
Közben a két tojásfehérjét kemény habbá verjük, a végén óvatosan belekeverjük a lekvárt.
Amikor letelt az első sütési idő, mérsékeljük a hőt 150 fokra, a lekváros habot az almákra simítjuk és visszatoljuk a tálat a sütőbe.
10-13 perc alatt készre sütjük. Ez idő alatt a hab szépen megemelkedik a tetején, és kissé megpirul.
A töltelékkel kezdjük, hogy legyen ideje langyosra hűlni. A meggyléből (lehet a befőtt leve, lehet dobozos gyümölcslé is, én a kettőt szoktam vegyesen) a cukorral és a pudingporral krémet főzünk, teszünk bele fahéjat ízlés szerint, majd belekeverjük a meggyet. Félretesszük hűlni.
A lisztet a sütőporral, a sóval, a cukorral és a vaníliás cukorral elkeverjük, elmorzsoljuk benne a margarint, hozzáadjuk a tojásokat és a tejfölt (akkor jó, ha nem ragad a kezünkre, szépen összeáll a tészta). Jól összedolgozzuk, két részre osztjuk, és lisztezett deszkán kinyújtjuk az egyiket. A kikent tepsibe belefektetjük úgy, hogy a szélei magasan felérjenek, így a töltelék nem fog kifolyni. Rákenjük a meggyes masszát, majd kinyújtjuk a tészta másik felét, és ráterítjük. Megszurkáljuk a tetejét, megkenjük felvert tojással, majd előmelegített sütőben 175-180 fokon kb. 60 percig sütjük.
Megjegyzés:
Csak akkor szeljük fel, ha kihűlt, mert addigra szépen összeáll a pudingtól a krém a belsejében. Nálunk ez a család kedvence, néha bizony langyosan, kanállal eszik a tepsiből a kis türelmetlenek. :)
A tojássárgákat habosra keverjük 3 evőkanál cukorral. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a maradék cukorral, majd a tojássárgájás masszához keverjük.
Hozzáadjuk az átszitált lisztet és kakaót. A tésztát egy tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben 180 C fokon kb. 12-15 percig sütjük. A befőtt levét leszűrjük, hozzáadunk egy liter vizet, és ízesítjük. A léből egy keveset leöntünk és félretesszük. A többit összekeverjük a keményítővel, és sűrűre főzzük. A krémet két részre osztjuk. Az egyik felébe még forrón belekeverjük a kimagozott meggyet. A másik felét hagyjuk kihűlni, majd összekeverjük a vajjal. A piskótát meglocsoljuk a félretett befőttlével, és előbb meggyes, majd vajas krémmel megkenjük. A tejszínt habfixálóval habbá verjük,és a sütemény tetejére kenjük. Csokoládé forgáccsal díszítjük.
Hozzávalók (egy nagy gáztepsihez):
Az alsó tésztához: 50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 citromhéja, 2 dl tej, fél kocka (2,5 dkg) élesztő, 2 tojássárgája.
A töltelékhez: 2 kg kimagozott meggy vagy 2 üveg magozott meggybefőtt, 2 csomag vaníliás főzős pudingpor, 20-30 dkg cukor (a meggy édességétől függően, természetesen a befőttbe kevesebb, mint a friss meggybe), 1 kiskanál őrölt fahéj.
A felső tésztához: 2 tojás, az alsó tésztából kimaradt 2 tojásfehérje, 4 evőkanál cukor, 1 evőkanál liszt, 3 evőkanál darált dió, fél kiskanál őrölt fahéj.
A sütemény tetejére: fél maréknyi durvára darált dió, porcukor.
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, adunk hozzá egy kiskanál cukrot, aztán megvárjuk, amíg az élesztő felfut (a tej tetején vastag világosbarna hab képződik).
A lisztet egy nagy tálba szitáljuk. Elmorzsoljuk a vajjal. Aztán hozzáadjuk a többi hozzávalót, és robotgép dagasztóspiráljával egynemű tésztát keverünk. A tésztát langyos helyen fél órát kelesztjük.
Ezalatt a meggyet egy fazékba öntjük. Ha befőttet használunk, az egyik befőtt levében, ha friss meggyet, 2 dl vízben csomómentesen kikeverjük az egyik pudingport, és a meggyhez öntjük. Hozzáadjuk a cukrot is, és kevergetve addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd. Ekkor levesszük a tűzről, és hozzákeverjük a másik pudingport is, de tovább már nem főzzük (ez a pudingpor majd sülés közben "fő meg"). A meggyes tölteléket félretesszük, hogy kihűljön.
A felső tésztához a két egész tojást szétválasztjuk fehérjére és sárgájára. A tojásfehérjéket egy mély tálba öntjük. Hozzájuk adjuk a másik tésztából megmaradt két tojásfehérjét, és a négy kanál cukor folyamatos hozzáadásával kemény habot verünk. Beleöntjük a két tojássárgáját, és tovább verjük még legalább három percig. A darált dióba belekeverjük a lisztet és a fahéjat, és a fahéjas diót óvatosan beleforgatjuk a tojáshabba.
Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral vagy kivajazunk.
Az aljába egyenletes vastagságú rétegben belenyomkodjuk a kelttésztát. Erre ráöntjük, rákenjük a meggyes tölteléket. A töltelék tetején pedig elosztjuk a diós habot. A habot megszórjuk durvára vágott dióval.
A süteményt előmelegített 200 fokos sütőbe, a legalsó rácsra tesszük, és sütni kezdjük. Kb. negyed óra múlva a tetejét egy alufólialappal letakarjuk, hogy meg ne égjen. A sütési idő kb. egy óra.
MEGGYES SÜTI
4 egész tojás, 40 dkg cukor, 2x 2dl tejföl (egyiket a liszt előtt,
másikat utána hozzákeverni, 40 dkg liszt, 1 sütőpor,citromhéj.Mindezt
kizsírozott, lisztezett tepsibe önteni. A gyümölcsöt a tetejére
szórni.
GRÍZES MÉZES ZSERBÓ
Grízes mézes krémes
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 15 dkg porcukor
- 6 dkg vaj
- 2 evőkanál méz
- 1 kávéskanál szódabikarbona
- 2 tojás
- 4 ek. tejföl
A hozzávalókat összegyúrom és 30 percig pihentetem.
A tésztát 4 részre osztom, majd 4 lapot nyújtok belőle.
Tepsi hátán, 165 fokon kb. 12-15 perc alatt megsütöm.
Töltelék hozzávalói:
- 25 dkg porcukor
- 20 dkg margarin
- 6 dl tej
- 5 csapott evökanál búzadara
- barack lekvár/vagy egyéb/
- 1 tábla tortabevonó
A darát megfőzöm a tejjel, hagyom kihűlni.
A margarint elkeverem a porcukorral, majd a kihűlt darával.
Első lapot behelyezem a tepsibe és a töltelék felét ráöntöm,elkenem.
Ráhelyezem a 2. lapot megkenem ribizli lekvárral.
3. lapot ráteszem, megkenem a maradék krémmel.
Erre a 4. lapot és a tetejére tortabevonót olvasztok.
Másnapig pihen a hűtőben, majd tetszés szerint felvágom.
A kalácsot felszeleteljük és egy szögletes tálba rakosgatjuk.
A tojássárgákat kézi habverővel kikeverjük a kétféle cukorral, hozzáadjuk a tejet, az olvasztott vajat és a citromhéjat.
A kalácsokra öntjük a tojásos egyveleget és 15-20 percig állni hagyjuk.
A mazsolát a rumba áztatjuk.
Egy kb. 25 x 25 cm-es hőálló tálat kivajazunk és egy réteg áztatott kaláccsal borítjuk az alját. Megszórjuk a mazsolával és a dió felével. Jön még egy réteg kalács, mazsola és dió a tetejére.
Az alaposan megmosott és szárazra törölt almákat vékony (2-3 mm-es) szeletekre vágjuk és beborítjuk velük kalácsokat.
200 fokra előmelegített sütőbe dugjuk a tálat, kb. 25 percre.
Közben a két tojásfehérjét kemény habbá verjük, a végén óvatosan belekeverjük a lekvárt.
Amikor letelt az első sütési idő, mérsékeljük a hőt 150 fokra, a lekváros habot az almákra simítjuk és visszatoljuk a tálat a sütőbe.
10-13 perc alatt készre sütjük. Ez idő alatt a hab szépen megemelkedik a tetején, és kissé megpirul.
Mézeskalács recept
Ezt a recit azért szeretem,mert a nyers tésztát nem kell pihentetni!!!
A lisztet a szódabikarbónával, a mézessütemény fűszerkeverékkel és a porcukorral összeforgatjuk. A margarinnal elmorzsoljuk, majd a mézzel és a tojásokkal összedolgozzuk. Akkor jó, ha közepesen kemény tészta lesz belőle.
Ezután meglisztezett gyúrólapra borítjuk, 2-3 cipóra osztjuk. Az egyiket 3 milliméter vékonyságúra kinyújtjuk. 5-6 cm nagyságú, különböző formájú kiszúróval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és előmelegített sütőben, közepes lángon megsütjük.
A mézes formákat cukormázzal is díszíthetjük. Ehhez a tojásfehérjét félig felverjük, majd annyi porcukrot dolgozunk bele, hogy sűrűn folyós massza legyen (2 tojásfehérjéhez 25-30 dkg porcukor kell). Zsírpapírból hajtogatott habzsákba töltjük, és már „rajzolhatunk” is vele a figurákra.
Lehet még díszíteni gőz felett felolvasztott csokoládébevonóval és cukorgyöngyökkel is. Vagy még sütés előtt a formákra lehet tenni diót, mandulát stb.
Tésztához a tojást a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk az olajat és a meleg vizet, és jól összekeverjük.
Beletesszük a lisztet és a sütőport, jól összedolgozzuk.
A masszát kétfelé szedjük és az egyikhez hozzáadjuk a kakaóport. A két masszát jól kizsírozott, lisztezett őzgerinc formába töltjük és megsütjük. Ha teljesen kihűlt, egy centis csíkokra szeleteljük.
A krémhez a tejet a pudingporral összekeverjük és sűrű pudingot főzünk belőle. A porcukrot a rummal és margarinnal habosra keverjük, és a teljesen hidegre hűlt pudinggal simára keverjük.
A tésztákat megtöltjük a követkető sorrendben: barna tészta, krém, sárga tészta, krém és így tovább.
A tetejére csokimázat teszünk (a csokit felolvasztjuk gőz felett, kis olajat keverünk hozzá és kész is).
A rudakat ferdén szeleteljük fel, így jön majd ki a képen is látható minta.
Krém:3csomag vaníliapudingot,1/2l tejjel felfőzzünk,25dkg rámát kikeverünk 20dkg porcukorral.Amikor a puding kihűlt,összekeverjük a rámával,hozzáadunk 1csomag vaníliáscukrot,és habosra keverjük.Megkenjük a piskóta tetejét a krémmel.3csomag tejszínhabport 1/2l hideg tejjel felverünk,és a krém tetejére kenjük.Csoki reszelékkel,vagy csoki darával megszórjuk.
Ha van itthon tejszinem akkor azt verem fel habfixálóval és azt teszem a tetejére.
Mézes piskóta
Mézes lap:
25 dkg lisztbe fél k.kanál szódabikarbóna, elmorzsolni benne 5 dkg vajat, hozzá 7 dkg p.cukrot, 1 egész tojást, 2 e.kanál folyékony mézet, 2 e.kanál tejfölt, kidolgozni! Míg pihen a hűtőben 8 tojásból süss piskótát! (Ha valaki nem tudja hogyan kell, szívesen elmondom én hogy szoktam....nagy tepsibe). Ugyanebbe a tepsibe a mézes tésztából 2 lapot. Vékony lesz, kevés sülés kell neki.
Krém:
4 dl tejben megfőzni 1 van.pudingot, 1 t.sárgáját, tűzről levéve hozzáadni 2 cs. van.cukrot, majd az 1 tojás felvert fehérjét. Kihűteni. 20 dkg p.cukrot habosra kavarni 25 dkg margarinnal, majd eldolgozni a kihűlt főtt krémmel. Megkenni a lapokat, alul felül mézes, középen piskóta. Én a tetejére is hagyok kicsi krémet és csokit reszelek rá, de be lehet vonni mázzal is.
Meggylekváros nagyi sütije
25 dkg vajat 3 tojás sárgáját 1 csom. sütőport 10 dkg cukrot 1 citrom reszelt héját és kicsavart levét 50 dkg lisztet és 1 csom. vaníliás cukrot összegyúrtam. A tészta 3/4 részét vastagra nyújtottam és egy 35x24-es magas falu tepsibe nyomkodtam.
2 kis üveg meggyízzel vastagon megkentem. A sütőt 180 fokra állítottam, közben elkészítettem a habot:
3 tojás fehérjét kemény habbá vertem 15 dkg porcukorral és rásimítottam a meggyízre. A maradék tésztát ceruzavastagságúra sodortam és a habréteget berácsoztam. Forró sütőben sütöttem 30 percet, vigyázva, hogy a teteje ne sötétedjen meg. Tepsiben hagytam kihűlni, majd szeleteltem.