SZ
Szőlős kalácskoszorú
hozzávalók:
60 dkg liszt
csipet só
2 db tojás
3 dl tej
4 dkg élesztő
10 dkg olvasztott vaj vagy margarin + a lekenéshez kb. 5 dkg
A tojást jól kikeverni a cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzákeverni az olvasztott vajat, és a tejet is. Ezután beleönteni a kenyérsütőgép üstjébe.
A lisztet összekeverni egy csipet sóval, majd szintén beleönteni az üstbe. Ezután rámorzsolni az élesztő, majd elindítani a dagasztó programot, és megdagasztani a tésztát. /Én egyébként mindig kézzel dagasztom!/
A megdagasztott tésztát ezután áttenni egy liszttel megszórt kelesztőtálba, majd langyos helyen kb. egy óra alatt a duplájára keleszteni.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítani, majd, ha két hosszú kalácsot szeretnénk, akkor megfelezzük és külön- külön mindegyiket kb. " 40 x 30 cm-es téglalappá nyújtjuk. Én egy nagyot nyújtok. Ezután olvasztott vajjal lekenni, majd megszórni a fahéjas cukorral, és a szőlővel.
Töltelék: Ha, nem 1 koszorú készül, hanem 2 hosszú kalács, akkor megfelezzük az alábbi mennyiséget
8 ek kristálycukor
1 cs vaníliás cukor
2 ek. őrölt fahéj
reszelt citromhéj
60 dkg othello szőlő
A kristálycukrot keverjük össze a vaníliás cukorral, az őrölt fahéjjal, és a reszelt citromhéjjal.
Ezután egyenletesen szórjuk rá az előzőleg vajjal lekent tésztára.
Az alaposan megmosott lecsepegtetett szőlőt, szintén szórjuk rá a fahéjas-cukor tetejére. Ezután tekerjük fel, és, ha koszorú készül a két végét dolgozzuk össze. Óvatosan tegyük át egy sütőpapírral kibélelt gáztepsire, takarjuk le, és szobahőmérsékleten kelesszük kb. 30 percig. Majd kenjük meg pár kanál tej és egy tk. kristálycukor keverékével, és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 percig süssük, még mielőtt megsülne újra kenjük le, ettől lesz szép fényes és gyönyörű színe a kalácsunknak! Ha nagyon hamar barnulna, de még nem sült meg, akkor szoktam alufóliát teríteni a tetejére, hogy ne égjen meg
SZILVÁS PITE
GABRIELLÁTÓL
Hozzávalók: (25 cm átmérőjű piteformához vagy 20x30 cm-es tepsihez)
- 15 dkg liszt
- 8 dkg vaj
- 1 kis doboz tejföl (nálam 175 g-os)
- 8 dkg kristálycukor
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé
- 1 kávéskanál vanília kivonat (elhagyható)
- 1 tojás
- fél kávéskanál sütőpor
- fél kávéskanál szódabikarbóna
- csipet só
+ 10 dkg szilva
- 1 csapott evőkanál porcukor
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
Elkészítés:
1. A szilvát megmosom, kimagozom, 4 darabra vágom. A porcukrot és a fahéjat összekeverem és megszórom vele a szilva belsejét.
2. A lisztet, sütőport, sót, szódabikarbónát összekeverem. A cukrot a tojással habosra keverem (olvadjon el a cukor), majd hozzákeverem a vajat, tejfölt, citromlét, vanília aromát is. Folyamatosan hozzáadom a lisztes keveréket és az egész tésztát jól kikavarom.
3. Enyhén kivajazott/lisztezett tepsibe vagy piteformába egyengetem a masszát, a tetején elosztom a szilvát, picit le is nyomom.
4. Előmelegített légkeveréses sütőben 160 fokon kb. 25-30 percig sütöm. (a sütési idő sütőfüggő, inkább tűpróba)
Jó étvágyat!
SZILVÁS SÜTI
Hozzávalók:
14 dkg liszt
fél cs. sütőpor
14 dkg puha vaj
10 dkg cukor
2 egész tojás
1 tojássárgája
2 ek. narancslé
20 dkg szilva
Tetetejére:
citromlé
barnacukor
Elkészítés:
1. A tojásokat és a tojássárgáját egy csipetnyi sóval enyhén felverem, majd hozzákeverem a narancslét is. A vajat a cukorral habosra keverem. Fokozatosan belecsurgatom a tojásokat, és hozzáadom a sütőporos lisztet.
2. A tésztába forgatom a feldarabolt szilvát, majd a masszát egy kivajazott kenyérformába kanalazom. A maradék szilvagerezdeket a tetejére szórom. 160 fokon (légkeverésnél 150 fok) kb. 40-45 percig sütöm, tűpróbával ellenőrzöm.
3. 10 percig a formában hagyom hűlni, majd sütőrácsra helyezem. A citromlét elkeverem a barnacukorral, és a hűlő sütemény tetejére csorgatom.
SZILVÁS KRÉMES
Hozzávalók:
A tésztához:
70 dkg liszt
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
2 ek. őrölt fahéj
1 kk. szódabikarbóna
1 tojás
1 pohár tejföl
kevés tej
A krémekhez: ld. az elkészítésnél
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és egy nagy tepsi hátulján egymás után négy lapot sütünk (3-4 fokozaton).
Alsó krém: 80 dkg szilva, 8 dl víz, 20 dkg cukor, 1 kk. fahék, 2 csomag vaníliás pudingpor. A szilvát apró kockákra daraboljuk, a vízzel, a cukorral és a fahéjjal puhára főzzük. Megvárjuk, amíg kihűl, a levével kikeverjük a pudingot, majd a szilvadarabokat is hozzáadjuk, és addig főzzük, amíg sűrű krémet kapunk. Ezután a krémet két lap közé töltjük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Középső krém: 1csomag vaníliás pudingpor, 3 dl tej, 15 dkg vaj, 10 dkg porcukor. A pudingot megfőzzük a tejben, és félretesszük hűlni. A vajat kikeverjük a porcukorral, majd miután kihűlt a puding, összedolgozzuk a krémeket, és a teljesen kihűlt szilvás lapok fölé rétegezzük, majd egy újabb lappal befedjük.
Felső krém: 1 csomag vaníliás pudingpor, 3 dl tej, 15 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 15 dkg aszalt szilva. Az alapanyagokból a középső krémhez hasonlóan összeállítjuk a krémet, de mielőtt a cukorral kikevert vajhoz adnánk a pudingot, a vajas krémhez keverjük az apróra vágott aszalt szilvát, és robotgéppel jól összedolgozzuk. Újabb réteget teszünk a süteményre, és ismét lefedjük egy lappal.
A sütemény tetejét csokoládémázzal díszítjük.
SZILVÁS TEJFÖLÖS PITE
Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg margarin
30 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
csipetnyi só
4 tojás
25 dkg liszt
7 dkg étkezési keményítő
2 teáskanál sütőpor
A töltelékhez:
1,2 kg szilva
1,25 dl tejföl
2 evőkanál porcukor
2 tojás
Szórni: porcukor
Elkészítés:
1. A margarint előbb magában, majd a kétféle cukorral és a sóval krémesre keverjük. Egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat.
2. A lisztbe vegyítjük a sütőport és a keményítőt, és a masszához adjuk.
3. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. A szilvákat megmossuk, kimagozzuk és a tészta tetejére rakosgatjuk.
4. Előmelegített sütőben 175°C-on 12 percig sütjük.
5. A tejfölben elkeverjük a tojást és a cukrot, a lepényre öntjük, és ugyanazon a hőfokon további 35-40 percig sütjük. Rácson hagyjuk hűlni, majd kockákra vágva, porcukorral meghintve tálaljuk.
|