K
Keksz /oreoi/
a legfinomabb!!
Hozzávalók:
~ A kekszhez:
- 22,5 dkg liszt
- 12,5 dkg holland kakaó, cukrozatlan (szigorúan holland, mert attól lesz olyan szép sötét színe)
- 1 teaskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 12,5 dkg porcukor
- 12,5 dkg vaj
- 1 db tojás
~ A krémhez:
- 5 dkg vaj
- 25 dkg porcukor,
- 4 evőkanál tejszín,
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
- Először a krémet készítjük el. A vajat habosra keverjük a cukorral és a vaníliakivonattal. Kanalanként hozzákeverjük a tejszínt, majd a krémet a felhasználásáig hűtőbe tesszük.
- A lisztet összekeverjük a kakaóval, a szódabikarbónával, a sütőporral, és a sóval. A vajat habosra keverjük a cukorral, majd a tojást is hozzáütjük, majd addig keverjük amíg simává egyneművé válik.Hozzáadjuk a lisztes keveréket és a gyúrófejes robotgéppel először a legkisebb fokozaton, majd ha már egy kicsit összeállt akkor a legnagyobb fokozaton addig gyúrjuk amíg szép fényes sima tésztává áll össze. Ekkor kisebb adagokban nem túl vékonyra nyújtjuk. 5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A körök felének a tetejét egy másik kisebb kiszúróval megnyomjuk, amitől a keksz szép mintássá válik. Sütőpapíros lemezre rakosgatjuk őket és előmelegített sütőben 160 fokon, 7 perc alatt készre sütjük. Nem kell jobban megsütni, mert akkor nagyon kiszárad. Amikor kivesszük a sütőből még puhának tűnik, de amikor kihűl, akkor finom roppanóssá válik. Kihűtjük.
- A krémet kivesszük a hűtőből és a kihűlt keksz egyik felére 1 teáskanálnyi krémet teszünk, majd rátesszük a keksz másik felét és addig nyomjuk össze, amíg a krém elérti a kekszek széleit. Egy kés segítségével eltávolítjuk a felesleget a szélekről. Pár percre, amíg a krém megszilárdul hűtőbe tesszük, és már fogyasztható is. 30 darab kekszre számíthatunk.
KÓKUSZOS CSEPPEK
Cseppek:
20 dkg túró
3 ek cukor
1 db tojás sárgája
5-6 evőkanál kókuszliszt (nálam kókuszreszelék) Ezeket összegyúrtam és diónál kisebb golyókat formáltam belőle, míg a tésztáját kikavartam, addig a fagyóban pihent.
Tészta:
20 dkg vaj
15 dkg cukor
3 db tojás
30 dkg liszt
2,5 dl tejföl
3 ek tej
2 ek kakaó (nálam holland)
1 cs. sütőpor
Keverjük habosra a margarint a cukorral, adjuk hozzá a tojások sárgáját, a tejfölt, a tejet, a lisztet és a sütőport, majd a felvert tojás fehérjét, a cseppekből kimaradt plusz 1-et is.
Öntsük a felét kivajazott tepsibe, másik felébe keverjük a kakaót és terítsük a fehér tésztára, majd a golyókat vegyük elő a fagyóból és rendezzük el a barna tészta tetején, kissé nyomjuk bele. Mehet a sütőbe. Nálam nem nagy tepsi, 170 fok és 45 perc. Tapasztalatom, hogy lassabban süssük, mert szalonnás lesz.
Krém a tetejére:
0,5 l tej
1 tojás sárgája
8 dkg cukor
1 van.puding.
Ezeket összekeverni, sűrűre főzni, rásimítani a kihűlt megsült tésztára. Tetejét megszórtam kakaóporral (szitán keresztül).
Meggyes-kókuszos keksztekercs
Meggyes-kókuszos keksztekercs
50 dkg darált háztartási keksz
3-4 evőkanál kakaópor
20 dkg porcukor
4 evőkanál feketekávé
tej az összeállításhoz
Krémhez:
30 dkg vaj
20 dkg porcukor
10 dkg kókuszreszelék + 10 dkg a megszóráshoz
magozott meggy
Az elkészült kekszes alapot három egyforma kisebb és egy nagyobb részre osztjuk. A kisebbeket folpackon egyesével kinyújtjuk téglalap alakúra. Ekkor meg tudjuk nézni, hogy milyen hosszúak lesznek, és ehhez igazítjuk majd a nagy tészta méretét. A kis tésztalapokra kenünk valamennyi krémet, kirakjuk szorosan magozott meggyszemekkel, és csak egyszerűen felcsavarjuk. Három vékony rudat kapunk. A végeiket le lehet vágni, hogy pontosan egyforma hosszúak legyenek.
Folpackon a nagy tésztából egy szélesebb, de ugyanolyan hosszú téglalapot nyújtunk, mint a kicsik. Megkenjük krémmel, de nem túl vastagon. Két kis rudat ráhelyezünk, közéjük is krémet kenünk, majd erre kerül középre a harmadik meggyes rúd. A rudak oldalán, ahol egy kicsit beesik a töltelék, oda is kenünk krémet, kitöltjük az űrt, és ekkor a folpack segítségével óvatosan feltekerjük. Meglehet, hogy segítség kell hozzá, mert négy kézzel könnyebben lehet vele boldogulni. A végeredmény azonban megéri a fáradtságot!
Szórjuk meg kókuszreszelékkel, majd tegyük hűtőbe.
Jó étvágyat!
Kinder pingu szelet
Hozzávalók:
A tésztához:
6 db tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál meleg víz
6 evőkanál liszt
2 evőkanál keserű kakaópor
1 csomag sütőpor
A tejszínes krémhez:
5 dl tejszín (édes, növényi készítmény)
1 evőkanál zselatin
0.5 kávéskanál vanília aroma
Csokoládés krém:
10 dkg margarin vagy vaj
1 evőkanál víz
15 dkg csokoládé
Bevonat:
1 evőkanál víz
10 dkg margarin vagy vaj
20 dkg étcsokoládé
Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból 2 lapot süssünk ki, külön-külön, mert vékony lapokat kapunk. Legjobb, ha a hozzávalókat elfelezve, külön keverjük ki a lapokhoz a masszát.
Ehhez a tojások sárgáit keverjük fehéredésig a cukorral, apránként adjuk hozzá a vizet, és keverjük bele a sütőporos lisztet.
A végén a kakaóport szitáljuk bele, és lassan elegyítsük el a masszával, mert így jó sötét színű tésztát kapunk, majd a tojások keményre vert habját is óvatosan keverjük hozzá.
Előmelegített sütőben, 200 °C-on süssük ki. Hamar elkészül, nem kell neki sok idő.
A krém hozzávalóit felezzük el, és ezt is külön-külön készítsük el. A zselatint készítsük el. Közben verjük fel a tejszínt kemény habbá, 2-3 kanálnyit keverjünk a zseléhez, és így adjuk a teljes mennyiségű habhoz, így biztos nem csomósodik meg.Verjük kemény habbá.
Az alsó lapot visszatesszük a tepsibe, egy adag krémet egyenletesen simítsuk rá, és tegyük hűtőbe.
Gőz fölött olvasszuk fel a csokoládét és amikor már felolvadt, adjuk hozzá a margarint és az olajat, és jó alaposan keverjük el, míg egyneművé válik.
Ha kissé lehűlt, terítsük a tejszínes rétegre. Ismét tegyük hűtőbe dermedni!
Amikor a csokis réteg megdermed, keverjük ki a tejszín másik felét, és azt is kenjük rá. Erre kerül a másik lap, amit szintén csokoládéval vonunk be.
A süteményt tegyük vissza a hűtőbe.Tálalásig tartsuk hűtőben, és könnyebb lesz szeletelni, ha már megdermedt és a vékony kést is meleg vízbe mártjuk.
KEKSZES-ALMÁS
Kekszes almás
Kekszes-almás sütés nélkül
Hozzávalók
A tetejére
4 evőkanál porcukor
4 evőkanál keserű kakaópor
5 dkg Rama
A tésztához
50 dkg háztartási keksz (ha lehet, akkor szögletes forma)
3 csomag (12 dkg) Dr. Oetker eredeti Puding Vaníliás
20 dkg kristálycukor (méz is lehet)
8-10 evőkanál víz
8 dl víz
1,25 kg alma
________________________________________
Elkészítés
1.Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Lábasba rakjuk, 5 dl vizet ráöntünk, a cukorral ízesítjük, 8-10 perc alatt puhára főzzük. Ha mézzel készítjük, akkor azt a már puha almához keverjük.
2.Közben a vanília ízű pudingport 3 dl vízzel kikeverjük, az almához öntjük és kevergetve 2 percig főzzük, ezalatt jól besűrűsödik.
3.Egy kb. 28 x 23 cm-es tepsi alját keksszel kirakjuk (ritkán lehet négyszögletű kekszhez jutni, ezért a hagyományos kerek is jó hozzá, amit szintén a tepsibe rakunk, az üres helyekre pedig kis darabokat tördelünk belőle).
4.A meleg almakrémet egyenletesen rákenjük. A tetejére szép sorban keksz kerül (kerek kekszek esetén az üres területeket tört darabokkal kitöltjük).
5.A kakaóport a porcukorral és a 8-10 evőkanál vízzel kevergetve felforraljuk, a tűzről levéve a Ramát hozzáadjuk, majd ezt a mázat a sütemény – pontosabban a keksz – tetejére kenjük.
6.Jól behűtjük, ez alatt nemcsak összeérik egy kicsit, hanem össze is áll, így lehet majd szeletelni
Kráter süti
Hozzávalók a tésztához: (22x36 cm-es tepsihez)
- 5 tojás
- 20 dkg kristálycukor
- 0,8 dl tej
- 0,8 dl olaj
- 2 csapott evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
- 20 dkg liszt
- 10 g sütőpor
A krémhez:
- 8 dl tej
- 4 dkg vanília pudingpor
- 4 dkg eper pudingpor (vagy bármilyen más rózsaszínű pudingpor)
- 5 evőkanál kristálycukor
A mázhoz:
- 350 g tejföl (1 nagy doboz tejföl)
- 3 evőkanál porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
1. A krémhez megfőzöm a vaníliás pudingot 4 dl tejjel, 2,5 evőkanál cukorral, majd az eperpudingot is 4 dl tejjel, 2,5 evőkanál cukorral - mindkét krémet teljesen kihűtöm!!
2. A tésztához a tojások sárgáját a cukorral habosra keverem, hozzáadom a tejet, majd az olajat, mellyel szintél jól elkeverem. A lisztet összekeverem a kakaóporral és a sütőporral és hozzákeverem a tojásos masszához, végül óvatosan hozzákeverem a tojások felvert habját (fehérjét habbá verve).
3. Margarinozott/lisztezett tepsibe egyengetem a masszát, majd a tetejére kis halmokat teszek a pudingokból (vizes evőkanállal), és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütöm. (A sütési idő sütőfüggő, inkább végezzünk tűpróbát!!)
4. Amikor megsült a sütemény, még langyosan rákenem a tetejére a porcukorral és vaníliás cukorral elkevert tejfölt és így hagyom kihűlni a süteményt.
Kockákra szeletelve tálalom.
KRÁTER SZELET
Puding:
9 dl tejjel felfőzünk 2 csomag vaníliás pudingport, teszünk hozzá
megfelelő mennyiségű cukrot (én 6 evőkanál kristálycukrot). Hagyjuk
kihűlni.
Tészta:
5 db tojás sárgája (ha kicsi lehet 6 is )
1 vaníliás cukor
25 dkg kristálycukor
1 dl étolaj
1 dl tej
1 csomag sütőpor
25 dkg liszt
2 evőkanál kakaópor (ha holland, nagyon jó minőségű, akkor elég 1 is)
+5 felvert tojás habja (vagy 6)
Sütés:
Kikeverem a tészta összetevőit, kivajazott kilisztezett tepsibe
simítom és vizes evőkanállal a pudingot a tepsi szélétől kezdve a
tésztára szaggatom kb. fél evőkanálnyi gombócokban.kevés meggyet
is szórok rá.
Lassan sütöm közepes fokozaton, hogy egyenletesen átsüljön a magas
falú gáz tepsiben.
Tetejére:
1 nagy doboz tejföl
1csomag vaníliás cukor
4-5 evőkanál porcukor
Jól kikeverem és a sütőből kivett forró tészta tetejére kenem.
Ha kihűlt, a hűtőbe teszem, már egy óra múlva fogyasztható.
Kiwis süti
..egy piskóta tortát kell sütni, majd erre jön egy nagyon egyszerű vajas krém:
2dl tejben 2 vaniliás pudingot megfőzni, ha kihült adni hozzá 10 deka vajat, és izlés szerint porcukrot.Ezzel lekenni a kihült piskótát. Megrakni a vékony szeletelt gyümölccsel, amilyent szeretnél.Majd 4 dl kemény tejszínt rákenni.ha akarsz , csinálj rá még egy adag zselatint...ez kb.5 dl. és diszitsd a maradék gyümölccsel még mielőtt rákanalaznád a hideg zselatint a torta tetejére.
...a zöld sziveket előre csinált, megdermedt gyümölcskocsonyából vágtam...ezt készen vettem a tescoba...van mindenféle színben....ez pl.egres ízű volt....:)
Csokis kalács és kifli tangzhong technikával
A tangzong liszt és víz keveréke, amit pasztává főzünk, hagyunk kihűlni, majd belekeverjük a kalács tésztájába. Az így sütött péksütemények légiesen puhák, levegősek lesznek még másnap, harmadnap is, feltéve ha marad belőle.
A tészta egyik részéből kifliket készítettem, másik felét két csíkra vágtam, összetekertem és kalácsformában sütöttem meg. Estére a kalácsból egy morzsa sem maradt, a kifliből kettőt elmentettem másnapra. Ma reggel is ugyanolyan puha volt mint frissen.
A tangzhonghoz:
5 dkg liszt
2,5 dl víz
A lisztet a vízzel csomómentesre elkavartam, majd addig főztem amíg besűrűsödött, barázdákat lehetett húzni benne. Egy kisebb tálba átpakoltam, hagytam langyosra hűlni, majd fóliával letakartam. Teljesen kihűtöttem.
Elkészíthetjük előre, akár nagyobb adagban is, hűtőben 3 napig eláll.
A csokikrémhez:
4 dkg liszt
10 dkg cukor
2 tojásfehérje
1,6 dl tej
2 dkg kakaó
2 dkg vaj
A lisztet a cukorral és a tojásfehérjékkel egy lábosban jól elkavartam.
A tejet a kakaóval is elkavartam, felmelegítettem, majd a tojásfehérjés keverékhez öntöttem és lassú tűzön folytonosan kevergetve sűrűre főztem. Végül a vajat is belekevertem. Fóliába csomagoltam, téglalap alakúra formáztam.
3 órát pihent a hűtőben, de ellehet este is készíteni, akkor reggelig lehet hagyni a hidegben.
A tésztához:
70 dkg liszt
4 dkg tejpor
20 dkg tangzhong
8 dkg cukor
1/2 tk só
3 tojássárga
2,3 dl langyos víz( savót tettem helyette)
1 csom. szárított élesztő( 7 g)
5 dkg vaj
(A lisztből először csak 65 dkg tettem, a többit hozzádolgoztam ahogy a tészta kérte)
Minden hozzávalót összegyúrtam. Sima, nem ragadós tésztát kell kapjunk. Meleg helyen duplájára kelesztettem. Ez nekem 45 perc volt. Finoman átgyúrtam, téglalappá nyújtottam. A közepébe beletettem a csokikrémet.
(Itt az a jó, ha a csokikrém hosszan éri a tésztát. Erre később jöttem rá, mert maradt fehér rész a tűrések után.)
Jobbról, balról behajtottam, majd kettőbe tűrtem. Elfordítottam 90 fokot, majd kinyújtottam.
Újabb tűrögetés után még egyszer kinyújtottam. Ekkorra egy hosszabb téglalapot kaptam. Kettévágtam.
Egyik részét háromszögekre vágtam, kiflivé
csavartam.
Másik részét hosszában kettévágtam. Az így kapott két darabot összecsavartam. Sütőpapíros tepsibe raktam a kifliket, kalácsformába a kalácstésztát és még 30 percet pihentettem.
A sütőt előmelegítettem 180 fokra és 20-25 perc alatt megsütöttem.
Az eredeti angol receptnél mutatja részletesebben a hajtogatásokat, itt meglehet nézni.
KAKAÓS CSIGA
Köszi Gabriella
Hozzávalók a tésztához: kb. 10-12 db-hoz
- 3 dl langyos tej
- 10 dkg puha vaj (vagy margarin)
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tojás
- 3 dkg friss élesztő
- csipet só
- 60 dkg átszitált liszt
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé (elhagyható, de finom ízt ad a tésztának)
A kakaós krémhez:
- 2 púpos evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
- 10 dkg puha vaj
- 7 evőkanál kristálycukor ( vagy ízlés szerint)
A tetejére:
- 1 tojássárgája
- 1 evőkanál tej
- 1 teáskanál kristálycukor
Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjében bedagasztom, majd a kikapcsolt gépben duplájára kelesztem.
2. Addig kikeverem a kakaós krémhez a hozzávalókat - a vaj nem olvasztott, csak puha, és úgy keverem ki, hogy a kristálycukor picit szemcsés maradjon.
3. Ha a tészta megkelt, két egyenlő részre osztom, kinyújtom az egyiket téglalap alakúra, egyenletesen megkenem a krémmel, majd kinyújtom a másikat is ugyanakkorára és ráhelyezem a kakaós krémre. A hosszabbik részénél 2 cm széles csíkokra vágom, minden csíkot megcsavarok néhányszor (lazán és óvatosan), majd feltekerem.
4. Sütőpapíros tepsire teszem a csigákat (egymástól picit távolabb, mert még kelni fognak), így hagyom pihenni 10-15 percig. Addig a tojássárgát a tejjel és a cukorral összekeverem, lekenem vele a csigákat, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 10 percig sütöm (vagy amíg szép aranysárgák nem lesznek).
Jó étvágyat!
KÓKUSZOS KRÉMES RECEPT
Hozzávalók:
A tésztához:
15 dkg kókuszreszelék
3 ek. liszt
20 dkg porcukor
7 db tojásfehérje
A krémhez:
6 dl tej
6 ek. cukor
2 csomag vaníliás cukor
másfél csomag vaníliás pudingpor
7 db tojássárgája
15 dkg Rama margarin
A tetejére:
2,5 dl tejszínhab
2-3 ek. kókuszreszelék
Elkészítése:
20×30 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral,a gázsütőt bemelegítjük.
A tojásfehérjéket a cukorral keményre verjük, óvatosan hozzákeverjük a kókuszreszeléket és a lisztet.
Sütjük. (Hamar megsül.)
A tojás sárgákat a cukorral és a többi hozzávalóikkal együtt,a Rama margarin kivételével ,sűrűre felfőzzük,majd kihűtjük.
A Rama margarint kihabosítjuk,a főzött krémmel összekeverjük és a kihűlt tésztára kenjük.
A tejszínt keményre verjük,a krémre simítjuk és kókuszreszelékkel megszórjuk.
KÖRTE TORTA
Így készült:
Sütöttem 3 tojásból egy kakaós piskótát tortaformában. Krém: 4-5 jó érett körtét összeturmixolunk, egy kis citromlét keverünk bele. 1 tejszínízű pudinghoz hozzákeverünk 3 ek. zselatint, és 2 dl vízzel feloldjuk. 4 ek. kristálycukorból állandó keverés mellett szép világos karamellt készítünk, majd beleöntjük a körte turmixot, kevergetjük míg a cukor feloldódik. A pudinghoz hozzáadunk a körtekrémből egy merőkanállal /hőkiegyenlítés miatt/,majd az egészet hozzáöntjük a karamelles körtéhez, kevergetve addig főzzük, míg felforr! 2 jó kanállal kiveszünk belőle a piskótát lekenjük vele, amit visszahelyeztünk miután kihűlt a formába, és erre rakunk körbe citromba mártott körteszeleteket. A többi krémet félretesszük hűlni, néha belekeverünk, majd mikor már elfogadható a hőmérséklete, hozzákeverjük a 3 dl Hullalából készült habot, amit közben felvertünk 1 habfixel! /a Hullalát előtte mindig jól be kell hűteni/ A finoman összekevert krémet ráöntjük a körtével megrakott piskótára, elsimítjuk és hűtőbe tesszük, míg megdermed! Amikor már jó, éles késsel körbevágjuk, mielőtt leoldjuk a kapcsot! Aztán jöhet a díszítés, kinek hogyan tetszik! Én a maradék 2 dl Hullalát felvertem habnak, egy részét zöld ételfestékkel megszíneztem, és a kettő színű habbal, és a citromlébe mártott körteszeletekkel díszítettem!
|