P
PÜSPÖKKENYÉR
Püspökkenyér
Hozzávalók:
6 tojás, 25 dkg cukor, 25 dkg lisz
t, 10 dkg mazsola, 1 citrom reszelt
héja, 15 dkg apróra vágott dió, 2 vaníliás cukor.
A tojásokat tálba felütjük, beletesszük a cukrot, és habosra keverjük. Apránként,
fakanállal belekeverjük a lisztet, majd az apróra vágott diót, a citromhéjat, az átmosott
mazsolát, és a vaníliás cukrot is.
Sütőpapírral kibélelt, vagy alaposan kikent őzgerincformába töltjük.
PUDINGOS PISKÓTA
Nagyon gyorsan elkészithető, bárhogy variálható!
Készitünk egy 6 tojásos piskótát, és közben főzünk egy liter pudingot. A piskóta lehet sárga, barna, esetleg rózsaszinű. A pudingot ehhez választjuk.Mondjuk kakaós piskótához - vaniliás pudingot.Én most sárga piskótához epres pudingot választottam. A nyers piskótát beleöntjük a tepsibe és rákanalazzuk a forró pudingot. Egyben sütjük, kb 20 percig. Kissé hullámos lesz , mint a Balaton, de nem baj!!! Ha kihült, kikeverünk fél liter tejfölt három evőkanál cukorral, vaniliával.Ezt ráöntjük a tetejére. Leszórjuk kakaó-porral, esetleg mással.Majd hűtőbe rakjuk pár órára megdermedni. Nagyon kreativ süti, bármilyen alkotót elvisel!!! |
|
|
PISKÓTATEKERCS
Epres, túrós piskótatekercs boci mintával
A minta nem lényeg a sütinél, simán mehet anélkül is, ennek a sütinek úgy indultam, hogy piskóta tekercset akarok csinálni, a boci minta api agyszüleménye lett, de miért is ne. Az eper adta magát, mert épp az egyik nagy áruházlánc akciózza és csodaszép nagyok, igen finomak, így élből vettem 2 csomaggal a gyerekeimnek. Alig várom már az eperszezont. A túró, hát vargabélest készülök holnap ebédre, sebaj, majd holnap ismét veszek túrót. Az egyetlen bibije a sütinek, hogy áll a hűtőben 1 órát, mert a töltelék az eperrel brutálisan összeillik, eszméletlen ízt adott, és a gyermekeim, elég nehezen viselik, hogy pihen a hűtőben és nem a pocakjukban.
köszi!!!
Hozzávalók:
Mintához:
2 db tojás fehérje, 60 g liszt, 60 g cukor, 60 g rama,
Piskótához:
5 db tojás, 12 dkg liszt, 12 dkg cukor, 2 evőkanál kakaó, ½ csomag sütőpor
Töltelékhez:
25 dkg túró, 25 dkg eper, 250 ml habtejszín (hulala), 1 citrom reszelt héja, 15 dkg cukor, 2 púpos evőkanál tejföl, 1 csomag zselatin (50g)
Elkészítés:
Először a mintát amit szeretnénk rajzoljuk meg a sütőpapírra, majd a rajzolt felével lefelé tegyük a tepsibe, szépen át fog látszani a minta.
Keverjük össze az olvasztott vajat a cukorral, adjuk hozzá a kemény habbá felvert tojásfehérjét majd keverjük hozzá a lisztet. Jól elkeverjük, habzsák (sima zacskó is jó, vágjunk pici lukat rá, ha benne a massza) segítségével, a fehér részeket megrajzoljuk, kitöltjük. Betesszük kicsit a hűtőbe, míg elkészítjük a piskótánkat.
A tojássárgáját kikeverjük habosra a cukorral, hozzáadjuk lisztet az átszitált sütőport, A fehérjéből kemény habot verünk, majd ezt is lassan forgassuk hozzá, úgy hogy nehogy összetörjük a habot.
Elővesszük a hűtőből a tepsit a sütőpapírral, erre öntjük a piskótánkat,
és 180 fokon 10 perc alatt készre sütjük. Még melegen sütőpapírral együtt feltekerjük.
Ha már majdnem kihűlt elkészítjük a túrókrémet.
A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a cukrot a megmosott citrom reszelt héját összekeverjük.
A tejszínből kemény habot verünk,
és ezt is hozzákeverjük.
Az epret megmossuk, a vizet leitatjuk róla, a csumáját levágjuk, és összedaraboljuk.
Ezt a masszánkba is keverhetjük, én nem tettem, nálam a túrós masszára ment a tekercs belsejében.
A tejfölt egy picit megmelegítjük (nem forraljuk fel) és ebben elkeverjük a zselatint.
Picit kevergessük, míg hűl és tegyük a túrós masszához jól keverjük el. Majd tegyük a tölteléket a tekercsbe,
tekerjük fel, és mehet a hűtőbe kb 1 órára.
PAPLAN SÜTI
A nevét gondolom a kinézetéről kapta, mert hasonlít egy steppelt paplanra, de olyasmi sütemény, mint a boci süti. Talány egy kicsit más csak, mert ebben itt a túrós töltelék egy főzött vaníliás pudinggal van összekeverve és egy kicsit a tésztája is más.
Az eredetit egy szlovák oldalon olvastam, és mivel a boci sütit is igen szeretjük kipróbáltuk őt is. Akinek bejött a boci süti ez is ízleni fog. A tepsim mérete, amiben sütöttem 31*31 cm
Hozzávalók:
40 dkg liszt, 20 dkg cukor, 150 ml langyos víz, 120 ml olaj, 3 evőkanál kakaópor, 1 csomag sütőpor, 3 db tojás
A töltelékhez:
1 csomag vaníliás puding, 400 ml tej, 3 evőkanál cukor (a pudinghoz), 50 dkg túró, 1 db tojás sárgája, 3 evőkanál cukor (a túróhoz), 1 vanília kikapart belseje, ha nincs 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
A vaníliás pudingot összekeverjük a 3 evőkanál cukorral, hozzáadjuk a tejet, és állandó keverés mellett addig főzzük, míg besűrűsödik. Hideg vízfürdőbe állítjuk, hogy kihűljön.
Addig elkészítjük a tésztát.
A tojásokat a cukorral kikeverjük,
hozzáadjuk az olajat, vizet,
ezt is összekeverjük, majd hozzáadjuk az átszitált sütőport, amit a liszttel összekevertük, a kakaót
és csomómentesre keverjük.
Kivajazott, kilisztezett tepsibe tesszük.
A túrót egy villával jól összetörjük, hozzáadjuk a tojás sárgáját, a 3 evőkanál cukrot,
ezt is összekeverjük, és hozzáadjuk a kihűlt pudingot is.
Egy habverővel jól összekeverjük.
Egy habzsák (zacskó) segítségével
a kakaós tésztát becsíkozzuk a pudingos, túrós masszával.
170 fokra előmelegített sütőben 40 percig (tűpróbáig) sütjük.
|