ZS
ZSERBÓ
Hozzávalók
-
1/2 kg liszt
-
2,5 dkg élesztő
-
1,5 dl tej
-
10 dkg cukor
-
25 dkg vaj vagy margarin
-
2 tojássárgája
-
késhegynyi szódabikarbóna
-
egy csipet só
a töltelékhez:
-
20-30 dkg darált dió
-
10 dkg nagy darabokra aprított dió
-
1 dl rum
-
15 dkg cukor
-
15-20 dkg sárgabarack lekvár
a mázhoz:
-
1 evőkanálnyi vaj (kb. 2 dkg)
-
10 dkg keserűcsoki
-
4 kanál cukrozatlan kakaópor
-
4-5 kanál cukor
-
víz
A töltelék hozzávalóit -a lekvár kivételével- egy edényben összekeverjük, vagy összemelegítjük.
Jöhet a tészta:
A tejhez adunk egy evőkanálnyi cukrot, elkeverjük, majd hozzáadjuk az elmorzsolt élesztőt, felfuttatjuk.
Dagasztótálba mérjük a lisztet, a cukrot, a puha vajat, a tojássárgákat, a szódabikarbónát és a a csipet sót. Hozzáadjuk a felfutott élesztős tejet. Összegyúrjuk, vagy a géppel összegyúratjuk.
A tésztát négy részre osztjuk. Lisztezett felületen egyenlő nagyságúra nyújtjuk, akkorára, amekkor tepsiben sütjük majd. (Ha a tészta ragad, két sütőpapír közé téve nyújtsuk ki!)
A tepsik kivajazzuk, belesimítjuk az egyik kinyújtott tésztát. Megkenjük baracklekvárral, majd a diós töltelék egyharmadát rásimítjuk.
Jöhet a következő tészta, rá lekvár és a töltelék egyharmada, majd a harmadik tészta, lekvár és a maradék töltelék, majd az utolsó tészta.
A sütőt 180 fokra melegítjük, a tésztát néhány helyen egy hústűvel, vagy villával megszurkáljuk, majd kb. 30 perc alatt megsütjük.
Ha kész, hagyjuk kihűlni, majd a máz hozzávalóit gőz felett összeolvasztjuk, összemelegítjük, és a süteményre kenjük.
Szeletelhetjük így, ahogy a képen van, és rombusz alakúra is!
|