L
Leveles túrós és almás tekercs
A házi leveles tésztához:
-
30 dkg liszt
-
1 csomag sütőpor
-
1 tojás
-
pici só
-
kb. 1,5 dl tej
-
20 dkg vaj
-
3 dkg liszt
Az almás töltelékhez:
-
6 db szép nagy alma
-
cukor vagy méz ízlés szerint
-
pici őrölt fahéj
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1/2 csomag vaníliás pudingpor
-
1 dl víz
-
pici reszelt citromhéj
-
kevés a citrom levéből
A túrós töltelékhez:
-
50 dkg túró
-
2 evőkanál tejföl
-
porcukor ízlés szerint
-
mazsola
-
vaníliás cukor
-
citrom reszelt héja
-
1/2 csomag vaníliás pudingpor
A tésztához a 30 dkg lisztet összekeverjük a sütőporral, hozzáadjuk a tojást, a sót és annyi tejet, hogy könnyen kezelhető rétestésztát kapjunk (kb. másfél dl tej volt). A 20 dkg vajat 3 dkg liszttel összemorzsoljuk, eldolgozzuk. A tésztát téglalap alakúra kisodorjuk, a lisztes vajat rákenjük és 4 részbe hajtogatjuk. A hajtogatást ötször végezzük el 20 percenként. Az utolsó kisodrásnál 4 részt vágunk és egyenként kisodorjuk őket. Kettőt túróval, a másik kettőt almával töltjük. A tészta közepére tesszük a tölteléket és a felső hosszanti részt a töltelék alsó részéig hajtjuk, az alsó hosszanti részt pedig felfelé a már betakart tésztára hajtjuk. Felvert tojással lekenjük mind a 4 rudat.
A túrós töltelékhez a hozzávalókat egyszerűen összekeverjük. Az almás töltelékhez a meghámozott almát lereszeljük, kevés vízzel és a többi hozzávalókkal puhára pároljuk. A pudingot a készre puhult almával összekeverjük és kihűtjük.
Lekváros papucs
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 20 dkg zsír (4 púpos evőkanállal)
- 2 dkg élesztő
- 2 kanál porcukor
- 1 tejföl
- csipet só
Töltelék:
- szilvalekvár
Elkészítés:
1. Az élesztőt elkeverem 1 evőkanál tejfölben. A lisztben a cukrot és a sót elkeverem, beleteszem a zsírt, az élesztővel elkevert tejfölt és + még annyi tejfölt, hogy egy jól nyújtható tésztát kapjak. (a tejfölt apránként teszem hozzá, mert valószínű nem kell majd egy egész dobozzal - lényeg, hogy egy könnyen nyújtható, de ne ragacsos tésztát kapjak)
2. Nem szoktam keleszteni, azonnal kinyújtom kb. 4-5 mm vastagságúra.
3. Egy közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatom, teszek bele fél teáskanál lekvárt és két oldalról "összecsípem" a tésztát. Érdemes erősen "összecsípni", azaz összenyomni, hogy sütés közben ne nyíljon szét a tészta.
4. 180 fokos sütőben kb. 15 percig sütöm (de a sütési idő sütő függő, nálam 15 perc alatt megsülnek:).
5. Tálaláskor porcukorral meghintem!
LÁNGOS
Hoozzávalók
5 dkg élesztő
1dl tej
1 kg liszt
1 mk cukor
só
1 tojás
1 nagypohár tejföl
elkészítés
A tejbe beleteszem a cukrot,és meglangyosítom.
ebbe teszem az élesztót,és meg várom míg felfön.
Egy nagyobb tálba beleöntöm a lisztet,ébbe öntöm az élesztős tejet,és bele ütöm a tojást,és hozzáadom az egy evőkanál sót!.Kezdem gyúrni,és apródonként adagolom hozzá a tejfölt.
könnyen gyurhatónak kell lennie.
Amikor szépen össze áll,letakarom egy konyharuhával,és 1 órát kelesztem.
Uténna fánk szaggatóval kiszagatom.és még így is pihentetem 30 percet.
Közben meg melegítem az olajat,és amikor elég forró olajos kézzel formázom a lángosokat.
Kihúzgálom,vagy is vékonyítom.
Mind a 2 lodalát aranybarnára sütöm.
Tetejére fokhagymás tejföl.
Ha virsliskiflit akarünk sütni,akkor a tésztét kinyújtom,és kockákra vágom.
Belegöngyölöm a virslit,és így sütöm meg!
Nagyon finom!!! :)
Hűtőben kelesztett lángos
Gabriellától
Ez a recept azért tetszik, mert előző este be lehet dagasztani, aztán éjszaka a hűtőben pihen és másnap lehet sütni.
A recept a "Kenyérsütés otthon" című könyvből származik (szoktam kenyeret is sütni > mondjuk kenyérsütés már rég volt nálam, mert kevés kenyeret eszünk - de gyakran sütök ebből a könyvből különböző zsemléket, kifliket, perecet is).
Hozzávalók:
- 60 dkg rétesliszt
- 2 kis pohár kefir (175 g-os)
- 3 egész tojás (kicsit felverve)
- kb. 0,5-1 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- só ízlés szerint
- csipet cukor
+ olaj a sütéshez
+ a tetejére fokhagyma, tejföl, reszelt sajt ízlés szerint
Elkészítés:
1. Az élesztőt fél dl tejben felfuttatom egy csipet cukorral. A lisztet a sóval egy tálban elkeverem, hozzáadom a kefirt, a 3 felvert tojást, majd a felfuttatott élesztőt, és jól összedolgozom (lágy kelt tésztát kapok, de nem ragacsos!!). Ha esetleg kell még hozzá tej ahhoz, jó lágy legyen, akkor még dagasztok hozzá egy pici tejet.
2. Egy éjszakán át hűtőben pihentetem egy tálban letakarva.
3. Másnap előveszem a hűtőből, kb. 8 egyforma darabra osztom, cipókká formálom, majd enyhén lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtom (vagy széthúzogatom lisztes kézzel kerek formára).
4. Forró olajban kisütöm. (Amikor a serpenyőbe rakom a tésztát, akkor villával megszurkálom.)
Ha kisült, akkor ki-ki ízlésének megfelelően eheti: forrón tehetünk rá tejfölt, vagy feldobhatjuk egy kis reszelt sajttal is. De a tejfölbe lehet keverni bármit, amit szeretünk > variálhatjuk sokféleképpen, például keverhetünk bele darált sonkát, vagy nyomhatunk bele fokhagymát és így kenjük a lángosra. De ha csak 1 fokhagymagerezdet kenünk a lángosra, úgy is nagyon finom. :)
LINZER KARIKA
Hozzávalók:
* 55 dkg liszt,
* 1 sütőpor
* 25 dkg margarin,
* 20 dkg porcukor,
* 2 tojás sárgája,
* csipet só,
* 1 citrom leve és reszelt héja
* 2 csomag vaníliás cukor,
Elkészítés:
A liszthez keverjük a cukrot, sütőport, vaníliás cukrot, elmorzsoljuk az apró darabokban hozzáadott margarinnal, majd összeállítjuk a többi anyaggal.
Ha 1 órát, vagy 1 éjszakát pihentethetjük, akkor könnyebb vele dolgozni és finomabb a sütemény.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk és tetszés szerinti formára szaggatjuk. A felét gyűszűvel kilyukasztjuk. Sütőlapon kisütjük.
Lekvárral, esetleg pudinggal két darabot összeragasztunk. Sütés előtt színes tortadarával megszórva hangulatosabb.
Süteményes dobozban sokáig tárolhatjuk és fantasztikusan finom.
Jó étvágyat!
Leveles sajtos rudacskák recept
|