F
FÁNK SÜTŐBEN SÜTVE
Hozzávalók
A tésztához
500 g liszt
30 g friss élesztő
280- 300 ml tej
70 g cukor
50 g vaj
½ kávéskanál só
2 tojássárgája
A töltelékhez
sárgabaracklekvár
A tetejére
porcukor
Az élesztőt 100 ml langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk. A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és a maradék tejjel tésztát dagasztunk. Lefedve, langyos helyen duplájára kelesztjük, kicsit átgyúrjuk, majd újra kelesztjük.
Ezután lisztezett munkafelületre borítjuk, 1,5-2 cm vastagságúra nyújtjuk és nagyobb méretű, kerek kiszúróval fánkokat szaggatunk belőle.
A fánkokat sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, és konyharuhával letakarva 20-25 percig pihentetjük.
A sütőt 190 fokra melegítjük. A tésztakorongok közepébe egy kisebb méretű pohár talpának segítségével mélyedést nyomunk, és az így kialakított lyukakba egy-egy teáskanál sárgabaracklekvárt teszünk.
Sütőbe toljuk, és addig sütjük, amíg a fánkok teteje szépen meg nem pirul.
A sütőből kivéve öt percre befedjük őket egy konyharuhával, majd porcukorral meghintve tálaljuk.
FÁNK
Hozzávalók
-
500 g búzaliszt (BL55)
-
200 ml tej (2,8%-os)
-
40 g élesztő (friss)
-
50 g porcukor
-
60 g vaj (olvasztott)
-
5 db tojássárgája
A sütéshez:
A díszítéshez:
-
sárgabarack dzsem
-
porcukor
Elkészítése
-
Előkészítünk egy szalvétákkal fedett tálcát, valamint egy serpenyőben olajat a tűzhelyre.
-
A lisztet egy edénybe tesszük. A langyos tejet, a porcukrot, az élesztőt pedig egy másik edénybe kimérjük, és hagyjuk 15 percig pihenni, hogy felfusson.
-
A lisztre öntsük rá az élesztős tejet, az olvasztott vajat, és a tojások sárgáját. Egy fakanállal keverjük össze a tésztát, majd az asztalra kivéve addig gyúrjuk, míg teljesen sima nem lesz.
-
Az így kapott tésztát tegyük vissza a tálba, takarjuk le, és meleg helyre téve kelesszük duplájára. Ez minimum 30 perc.
-
Ha a tészta megkelt, vékony liszten nyújtsuk ujjnyi vastagságúra, és egy 6 cm átmérőjű kiszúróval szaggassuk ki a fánkokat. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk. A fánkokat 10-20 percig kelesszük!
-
Most a fánkok közepét ujjunkkal elvékonyítjuk.
-
Kis adagokban kisütjük őket a forró olajban. Az első oldalukat 2-3 percig sütjük – itt az idő persze nem mérvadó, ha gyorsabban pirul, lehet kevesebb idő is elég -, majd megfordítjuk őket, és további 1-2 percig sütjük. És ami nagyon lényeges. A sütést úgy kezdjük, hogy a fánknak az az oldala legyen alul, amelyiken a lyuk van, a második lényeges dolog, hogy ezt a lyukas felét, fedővel lefedve süssük, ettől lesz szép szalagos a fánk. Mikor megfordítjuk őket a másik oldalukra, akkor már fedő nélkül süssük készre a fánkokat. Figyelem! Ügyeljünk, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert sötét lesz a fánk! Mindig annyi olajban süssük, hogy a fánk lebegjen, ne érjen a serpenyő aljára, mert akkor is könnyen megég. Sütés közben folyamatosan nézzük a fánkokat, hogy szép világosak maradjanak.
-
A kész fánkokat a szalvétával fedett tálcáta szedjük, majd porcukorral leszórjuk, és baracklekvárral töltve tálaljuk.
Fekete-erdő kocka
Hozzávalók:
a piskótához: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 5 csapott evőkanál liszt, 1 evőkanál kakaópor, kevés sütőpor; a krémhez: 1 csomag főzős vaníliás pudingpor, 2,5 dl meggylé, 1 dl víz, 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, kimagozott meggy; a habhoz: 2 csomag tejszínhabpor, 3 dl tej, 1 csomag habfix
Elkészítés:
A piskótához a tojások fehérjét kemény habbá verjük, félretesszük. A sárgákat kikeverjük a cukorral, a liszthez hozzákeverjük a kakaót és a sütőport, majd lassan a tojásos-cukros masszába keverjük. Ebbe a keverékbe óvatosan, hogy ne törjön össze, beleforgatjuk a tojásfehérjéből vert kemény habot. Előmelegített sütőben sütjük. Ha kész, hagyjuk hűlni.
Közben a krémhez a vaníliás pudingot a meggylével és a vízzel felfőzzük, ezt is hűlni hagyjuk. A margarint a porcukorral kikeverjük, és a kihűlt pudingos krémhez keverjük, majd a végén ízlés szerinti mennyiségű meggyet keverünk a krémbe. A krémet a piskótára kenjük.
A tejszínhabport a tejjel először alacsony fokozaton keverjük, egy kis idő elteltével beleöntjük a habfixet, és magas fokozaton keverjük tovább a kívánt állagig. A kész habot a krém tetejére kenjük.
FATÖRZS
Fatörzs
5 tojásból piskótát sütünk,és még melegen feltekerfük konyharuha segítségével..
Én így sütöm a piskótát
5 tojás sárgáját kikeverek az 4.5 kanál cukorral.
Az 5 tojás fehérjét felverem egy csipet sóval,és a félkanál cukorral
ha kemény a hab,gyengéden össze keverem,és sütöpairral bélelt tepsibe borítom..és elkenem.
20 percig sütöm..
Krém:
a cukorból sűrű szirupot főzünk 1 dl vízzel.
Egy kis darabka vaníliát is adunk hozzá, s feloldjuk benne a csokoládét. Lehűtjük, s ha kihűlt, a kissé. megpuhított vajjal 25-30 percig keverjük, míg jó habos nem lesz.
Ízlés szerint egy kis pohárka rumot is tehetünk bele.
FÁNK
0,5 kg finomliszt,
3 tojás sárgája,
3 dl tej,
2,5 dkg élesztő,
5 dkg ráma margarin,
1 csipetnyi só,
2 dkg cukor,
1-2 evőkanál rum.
Mindezt összegyúrni, körülbelül 1 óra múlva újra gyúrni, 0,5 óra múlva újra gyúrni, és kisujjnyi vastagra, vagy vékonyabbra sodorni, kiszaggatni, konyharuhával letakarni.
Ha szépen nő, forró olajban sütni! Először fedő alatt, majd megfordítás után fedő nélkül! Nem kell sok olaj! (Én körülbelül 1cm-es magasságig töltöm fel az edényt olajjal, amiben sütöm.)
5 PERCES FÁNK
Hozzávalók:
1 kis tejföl
1 cs sütőpor
1 tojás
3 evőkanál porcukor
liszt, amennyit felvesz, hogy szép, nyújtható tésztát kapjunk.
Elkészítése:
A hozzávalókat összedolgozzuk, kinyújtjuk, kiszaggatjuk és forró olajban kisütjük. Figyelni kell, mert nagyon gyorsan megsül A tészta összedolgozásával, kinyújtásával, kiszaggatásával együtt 5 percbe telik megcsinálni és nagyon finom
Fogaskerék süti
Fehér tészta
7 dkg vaj
7 dkg porcukor
2 ek méz
1 tojássárgája
15 dkg liszt
1/4 tk szódabikarbóna
1 tk fahéj
csipet só
Kakaós tészta
15 dkg liszt
7 dkg vaj
7 dkg barna cukor
1 db tojás
4 ek kakaó
1 cs vaníliás cukor
1 / 2 teáskanál szódabikarbóna
csipet só
csipet fahéj
Gyúrjuk össze a tészták hozzávalóit és tegyük a két gombócot fél órára a hűtőszekrénybe.
Felezzük el a gombócokat, így most lett 2 fehér és 2 kakaós.
Nyújtsunk 1 db kakaós gombócot 28 x 12.5 cm méretű téglalappá (ez lesz a külső réteg).
Egy fehér gombócból formázzunk egy 28 cm hosszúságú hengert (ez lesz a sütemény közepe).
A maradék tésztákat egyesével nyújtsuk ki 4 x 28 cm hosszúságú téglalappá és vágjuk őket 7 -7 vékony csíkra. Felváltva tegyük őket egymás mellé. Ezek alkotják a fogas kerék fogait. Ezzel a csíkos tésztával burkoljuk be a középső fehér tésztahengert. (Egy folpack darab segítségével könnyebben tudunk bánni vele.)
Most fedjük be a külső réteggel, a kakaós tészta lappal, és tegyük fél órára a hűtőszekrénybe.
Vágjuk fel szeletekre és előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 12-15 percig.
Forrás: http://pisirpisirebilirsen.blogspot.hu/2013/02/yildiz-kurabiye.html
Fahéjas húzd meg
Hozzávalók
38 dkg + 1 ek liszt (+ a nyújtáshoz)
5 dkg cukor
1 cs élesztő por
½ teáskanál só
2 db tojás, szobahőmérsékletű
6 dkg vaj
80 ml tej
60 ml víz
1 tk vanília aroma
20 dkg cukor
2 tk őrölt fahéj
½ tk frissen reszelt szerecsendió (opcionális)
6 dkg vaj
28 dkg lisztet keverjünk össze sóval, cukorral, élesztővel.
A tojásokat keverjük fel egy habverővel.
A tejben olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá a vizet és a vaníliát.
Adjuk a tejes keverékhez a lisztes részt, keverjük össze,
Adjuk hozzá a tojásos keveréket, majd a végén a maradék liszttel is dolgozzuk össze, keverjük át kb. 2 percig.
Jó gyúrjuk át (kézzel 10 perc, géppel a fele), és formázzunk belőle egy golyót.
Meleg helyen letakarva kelesszük duplájára, egy órán át.
Tegyünk hozzá 1 ek lisztet és jól gyúrjuk át a megkelt tésztát.
Lisztezett deszkán nyújtsuk ki 30 x 50 cm széles téglalappá.
Kenjük meg olvasztott vajjal, és szórjuk meg a fahéjas, szerecsendiós cukorral.
Vágjuk hosszában 6 db azonos szélességű csíkra.
Ezeket a csíkokat tegyük egymásra, majd ezt vágjuk el ismét 6 darabra.
Így lett 6 kupac tésztánk.
Rakosgassuk élükre állítva őket, a hosszanti tengelytől jobbra - balra kicsit elcsúsztatva egy 22 x 12 cm-es kivajazott, lisztezett (kenyérsütő) formába.
Takarjuk le egy konyharonggyal és pihentessük meleg helyen 35-40 percig.
Előmelegített 175°C-os sütőben süssük 30 percig, amíg a teteje aranybarnára sül.
Ha kész hagyjuk még 30 percig a formában kihűlni, mielőtt még vadul hümmögve, és ujjnyalogatva
az illatos, karamellizált foszlós rétegeket egyesével leválasztanánk.
(This recipe was adapted from here.)
|