R
Rakott rétes
-
2 csomag réteslap
-
10 dkg darált dió
-
sárgabaracklekvár
-
4 nagy alma meghámozva és lereszelve
-
egy kevés őrölt fahéj
-
1 citrom reszelt héja és egy kevés leve
-
50 dkg túró
-
2 tojás elhabarva
-
kb. 3 dl tejföl
-
20 dkg cukor
-
1 marék mazsola
-
10 dkg darált mák
-
10 dkg vaj
-
zsemlemorzsa
A nagy lyukú reszelőn lereszelt almát kinyomkodtam, majd egy kevés őrölt fahéjjal és a citromhéjjal, -lével, meg 1-2 evőkanál cukorral összeforgattam.
A túrót egy villával áttörtem és elkevertem a tojásokkal, 0,5 dl tejföllel és a mazsolával. Kevertem hozzá egy-két evőkanál cukrot meg egy kis citromhéjat is.
A maradék cukormennyiséget elfeleztem, és a dióhoz meg a mákhoz kevertem.
Kivajaztam egy kisebb téglalap alakú tepsit. A réteslapok széléből levágtam egy keskeny csíkot, hogy elférjenek a tepsiben. 2-3 réteslap jutott 1-1 rétegre. Leraktam az első réteget, megkentem olvasztott vajjal, megszórtam zsemlemorzsával, majd megkentem vékonyan sárgabaracklekvárral is, végül rászórtam a cukros diót. Meglocsoltam egy kevés tejföllel. A következő réteslapréteget is vajaztam-morzsáztam, majd megraktam a reszelt almával. Utána megint réteslap, olvasztott vaj, morzsa, rá a túrós keverék. Az utolsó réteg a mák, ezt is meglocsoltam tejföllel, rátettem az utolsó réteg réteslapot, megkentem vajjal, tejföllel és előmelegített sütőben 180°C-on kb. 40 perc alatt megsütöttem.
REGGELI HARMAT
Hozzávalók
Tészta:
20 dkg vaj
15 dkg cukor
3 db tojás
30 dkg liszt
2,5 dl tejföl
3 ek tej
2 ek kakaó
1 cs. sütőpor
Cseppek:
20 dkg túró
3 ek cukor
1 db tojás sárgája
5-6 evőkanál kókuszliszt
Krém:
0,5 l tej
1 tojás
15 dkg cukor
3 ek liszt
1 vaníliás cukor
Cseppek:
Keverjük össze a túrót, cukrot, a tojás sárgáját és a kókuszt. Formáljunk belőle diónyi gömböket, és fél órára tegyük egy tálcán a mélyhűtőbe.
Tészta:
Keverjük habosra a margarint a cukorral, aduk hozzá a tojásokat, a tejfölt, a tejet, a lisztet és a sütőport.
Öntsük a felét kivajazott tepsibe.
A maradékhoz adjuk hozzá a kakaóport, és öntsük a fehér tésztára.
Süllyesszük bele a fagyasztott golyókat.
180°C-ra előmelegített sütőben, süssük 40 -45 percig.
Krém:
A tejet sűrítsük be krém állagúra. Öntsük a lehűlt tésztára, szórjuk meg kakaóval vagy csokoládé reszelékkel.
Forrás: http://www.mnamkyrecepty.sk/recipe/ranna-rosa/
RIBIZLIS
Habos ribizlis
Tészta:
5 tojás sárgája
18 dkg cukor
3 evőkanál tej
25 dkg margarin
35 dkg liszt
Töltelék:
½ kg piros ribizli
Hab:
5 tojás fehérje
30 dkg cukor
A tojások sárgáját fehéredésig habosítjuk a cukorral, hozzákeverjük először a tejet, majd a lágy margarint és a lisztet, kinyújtjuk. 30 x 40 cm-es nagyságú, sütőpapírral bélelt tepsiben, 180°C-ra előmelegített sütőben kisütjük.
Amíg a tészta sül előkészítünk egy edényt a tűzre, aminek az alján vizet melegítünk, és ami kompatibilis lesz azzal, amiben a tojásfehérjéket habbá verjük. Erre azért van szükség, mert a fehérjéket úgy kell habbá verni, hogy félúton a habverést a vízgőz felett folytatjuk.
A tojások fehérjét félig habbá verjük, a fele (15 dkg), lassan hozzáadagolt cukorral. Ezen a ponton áttesszük vízgőzre és a maradék cukrot is hozzáadva fényes, kemény habbá verjük Ez akár negyed óráig is tarthat.
A forró tésztára rászórjuk a megmosott, lecsepegtetett ribizlit (fagyasztott is jó).
Rákanalazzuk a tetejére a habot és 100-120 °C-os sütőben ropogósra szárítjuk.
RICHKÓK
/ RIZSFELFUJT MEGGYEL/
35 dkg rízs
· 1/2 l víz
· 1/2 l Tej
· késhegynyi só
· 10 dkg vaj
· 12 dkg cukor
· 1 cs vaníliás cukor
· 3 tojás
· fél citrom leve
35 dkg rízs
Elkészítés:
1. A rizst váltott vízben megmossuk, majd felöntjük fél l hideg vízzel, megsózzuk, és lefedve, néha megkeverve, addig főzzük, míg a vizet mind magába szívta.
2. Ekkor hozzáöntjük a hideg tejet,a vaníliás cukrot felforraljuk, és nagyon kis lángon, lefedve, néha megkeverve, készre főzzük a rizst.
3. Állni hagyjuk, hogy kicsit hűljön. Azalatt az esetleg maradt folyadékot magába szívja.
4. A vajat és a tojás sárgákat habosra keverjük a cukorral, majd belenyomjuk a citrom levét .
5. A tojásfehérjéket habbá verjük.
6. A vajas keveréket a rizshez forgatjuk,bele rakjuk a meggyes lekvárt majd óvatosan a tojásfehérjehabot is hozzákeverjük.
7. Kivajazott és zsemlemorzsával megszórt tepsibe simítjuk, és közepes lángon addig sütjük, míg a teteje pirulni kezd. Én a Tupperware kuglóf formában sütöm általában ,akkor csak kivajazom a formát és mehet bele a tészta .
Kívánság szerint cukrozva ,csoki öntettel vagy lekvárral tálaljuk .
RÁKÓCI TÚRÓS
Hozzávalók:
A tésztához: 20 dkg liszt egy mokkáskanál sütőporral elkeverve, 10 dkg vaj, 5 dkg cukor, 1 tojássárgája.
A töltelékhez: 3 evőkanál baracklekvár, 2 tojássárgája, fél kiló túró, 5 dkg mazsola, 10 dkg porcukor, fél csomag vaníliás pudingpor.
A sütemény tetejére: a felhasznált 3 tojássárgájából megmaradt 3 tojásfehérje, 10 dkg porcukor, baracklekvár a díszítéshez.Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk (ragadós, lágy tésztát kapunk), folpackba tekerjük, és egy órára betesszük a hűtőbe.
Egy kapcsos tortaformát kivajazunk vagy kibélelünk sütőpapírral. A tésztát egyenletesen az aljába nyomkodjuk, megszurkáljuk villával, és 180 fokos sütőben kb. 10 percig sütjük (addig, amíg enyhén barnulni kezd) .
Kivesszük a sütőből, és elkenjük rajta a 3 kanál baracklekvárt.
A túrót szitán áttörjük, aztán összekeverjük a 2 tojássárgájával, a megmosott mazsolával, a porcukorral és a pudingporral.
A túrókrémet a tésztalap és a lekvár tetejére öntjük.
A süteményt fél órára visszatesszük a 180 fokos sütőbe.
Közben a megmaradt tojásfehérjéket egy habüstbe vagy kisebb fazékba öntjük, és a habüstöt vagy fazekat egy forrásban levő vízzel teli lábasra tesszük. A vízgőz fölött kemény habot verünk a tojásfehérjékből a cukor hozzáadásával. (Legalább 10 percig verjük, hogy jól átfőjön, de állandóan keverjük, mert különben hab helyett cukros rántottát kapunk.)
A habot csillagcsöves nyomózsákba töltjük, és a sütőből kivett sütemény tetejére nyomjuk. Itt-ott megpöttyözhetjük baracklekvárral is.
Végül a habbal díszített süteményt még kb. 10 percre visszatesszük a sütőbe, hogy a hab száradjon egy kicsit.
Rigójancsi
Elkészítés
A cukrot a tojássárgájákkal kikeverjük,hozzáadjuk a tojásfehérjéből felvert kemény habot, a darált mogyorót ,kakaóport és a sütőporral elkevert lisztet. Egy 23x36 cm-es tepsit vajjal kikenek,zsemlemorzsával meghintem és előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.
Ha kihűlt,kettévágjuk és vékonyan bekenjük olvasztott tortabevonóval (én úgy készítem, hogy egy jénai kis tálban beleöntöm az étolajat,beletördelem a csokit és mikróban a kiolvasztó fokozaton 3-5 perc alatt folyó állagúvá válik) bekenem,ha megkötött tetszés szerinti kockákra vágjuk.
A tejszín felét 2 habfixálóval kemény habbá verjük és rákenjük a másik fél tésztára. A tejszín másik felébe az instant kakaó kerül és ezt a fehér hab tetejére kenjük. A tortabevonóval bevont kockákat ráhelyezzük és fogyasztásig hűtőben tartjuk.
RÓZSAKALÁCS RUMOS-DIÓS TÖLTELÉKKEL
Gabriellától
Hozzávalók a tésztához: (26 cm-es kapcsos tortaformához)
- 60 dkg liszt
- 4,2 dkg élesztő
- 2,5 dl langyos tej
- 10 dkg cukor
- 10 dkg puha vaj (margarin is lehet)
- 2 tojás
Töltelékhez:
- 20 dkg darált dió vagy mandula
- 6 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 evőkanál rumaroma
- 1 evőkanál tej
- 1 tojásfehérje
A tetejére:
- 1 tojássárgája
- 1 evőkanál tej
+ házi sárgabaracklekvár
1. A tésztát lehet kenyérsütőgépben is dagasztani: A szitált lisztben elkeverem a cukrot. A tojásokat, 2 dl langyos tejet, a puha vajat beleteszem a kenyérsütőgép üstjébe, erre ráöntöm a cukorral elkevert lisztet, melynek közepébe pici mélyedést csinálok, ebbe belemorzsolom az élesztőt, ráöntöm a maradék fél dl tejet és elindítom a dagasztást programot. Amikor a gép végzett a dagasztással, a tésztát kelesztőtálba teszem és 35-40 percig kelesztem (a kétszeresére).
2. Ha kézzel dagasztom a tésztát, akkor a lisztet egy tálba szitálom, a közepébe mélyedést csinálok, belemorzsolom az élesztőt és kevés langyos tejjel, 1 teáskanál cukorral, pici liszttel elkeverem. Meleg helyen, letakarva 15 percig kelesztem.
3. A puha vajat, a maradék tejjel, cukorral és a tojásokkal a liszthez adom. Az egészet beledolgozom a lisztbe és a tésztát erősen dagasztom, míg hólyagos nem lesz és el nem válik a tál oldalától. A kelesztőtálban, meleg helyen 35-40 percig duplájára kelesztem.
4. Amíg kel a tészta, elkészítem a tölteléket: A darált diót összekeverem a porcukorral, vaníliás cukorral. Az 1 evőkanál rumaromát és az 1 evőkanál tejet összekeverem és hozzáadom a diós "cucchoz", elkeverem benne. A tojásfehérjét félig keményre verem és beleforgatom a diós keverékbe.
5. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen vékony téglalappá nyújtom. Kenőkéssel elkenem rajta a tölteléket, hosszában feltekerem (mint a bejglit) és 14-15 szeletre vágom.
6. A szeleteket kör alakban egy kivajazott/lisztezett kapcsos tortaformába teszem (jó szorosan egymás mellé, hogy majd sütés közben felfelé keljenek), és lekenem a tetejét a tojásos/tejes keverékkel.
7. Hőlégkeveréses sütőben 180 fokon kb. 40 percig sütöm. Sütéskor az első 15-20 perc után, amikor már a teteje megpirult a tésztának, letakarom alufóliával, hogy a teteje már ne égjen, de a tészta belseje süljön tovább.
Sima sütőben is lehet sütni, de abban inkább 200 fokon, és valószínű a sütési idő is több lesz: kb. 50-60 perc.
8. Amikor megsült a kalács, akkor kb. 10 percre letakarom egy tiszta konyharuhával, 10 perc után, még melegen lekenem a tetejét sárgabaracklekvárral.
|