cilumilu
Tartalom
MENÜ
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

 
KEDVENC LINKJEIM
 

R

Rakott rétes

  • 2 csomag réteslap
  • 10 dkg darált dió
  • sárgabaracklekvár
  • 4 nagy alma meghámozva és lereszelve
  • egy kevés őrölt fahéj
  • 1 citrom reszelt héja és egy kevés leve
  • 50 dkg túró
  • 2 tojás elhabarva
  • kb. 3 dl tejföl
  • 20 dkg cukor
  • 1 marék mazsola
  • 10 dkg darált mák
  • 10 dkg vaj
  • zsemlemorzsa

A nagy lyukú reszelőn lereszelt almát kinyomkodtam, majd egy kevés őrölt fahéjjal és a citromhéjjal, -lével, meg 1-2 evőkanál cukorral összeforgattam.

A túrót egy villával áttörtem és elkevertem a tojásokkal, 0,5 dl tejföllel és a mazsolával. Kevertem hozzá egy-két evőkanál cukrot meg egy kis citromhéjat is.

A maradék cukormennyiséget elfeleztem, és a dióhoz meg a mákhoz kevertem.

Kivajaztam egy kisebb téglalap alakú tepsit. A réteslapok széléből levágtam egy keskeny csíkot, hogy elférjenek a tepsiben. 2-3 réteslap jutott 1-1 rétegre. Leraktam az első réteget, megkentem olvasztott vajjal, megszórtam zsemlemorzsával, majd megkentem vékonyan sárgabaracklekvárral is, végül rászórtam a cukros diót. Meglocsoltam egy kevés tejföllel. A következő réteslapréteget is vajaztam-morzsáztam, majd megraktam a reszelt almával. Utána megint réteslap, olvasztott vaj, morzsa, rá a túrós keverék. Az utolsó réteg a mák, ezt is meglocsoltam tejföllel, rátettem az utolsó réteg réteslapot, megkentem vajjal, tejföllel és előmelegített sütőben 180°C-on kb. 40 perc alatt megsütöttem.

REGGELI HARMAT

 

 

Hozzávalók
Tészta:
20 dkg vaj
15 dkg cukor
3 db tojás
30 dkg liszt
2,5 dl tejföl
3 ek tej
2 ek kakaó
1 cs. sütőpor

Cseppek:
20 dkg túró
3 ek cukor
1 db tojás sárgája
5-6 evőkanál kókuszliszt

Krém:
0,5 l tej
1 tojás
15 dkg cukor
3 ek liszt
1 vaníliás cukor

Cseppek:
Keverjük össze a túrót, cukrot, a tojás sárgáját és a kókuszt. Formáljunk belőle diónyi gömböket, és fél órára tegyük egy tálcán a mélyhűtőbe.

Tészta:
Keverjük habosra a margarint a cukorral, aduk hozzá a tojásokat, a tejfölt, a tejet, a lisztet és a sütőport.
Öntsük a felét kivajazott tepsibe.
A maradékhoz adjuk hozzá a kakaóport, és öntsük a fehér tésztára.
Süllyesszük bele a fagyasztott golyókat.
180°C-ra előmelegített sütőben, süssük 40 -45 percig.

Krém:
A tejet sűrítsük be krém állagúra. Öntsük a lehűlt tésztára, szórjuk meg kakaóval vagy csokoládé reszelékkel.
Forrás:
http://www.mnamkyrecepty.sk/recipe/ranna-rosa/

 

RIBIZLIS

 

 

Habos ribizlis

Tészta:
5 tojás sárgája
18 dkg cukor
3 evőkanál tej
25 dkg margarin
35 dkg liszt

Töltelék:
½ kg piros ribizli

Hab:
5 tojás fehérje
30 dkg cukor

A tojások sárgáját fehéredésig habosítjuk a cukorral, hozzákeverjük először a tejet, majd a lágy margarint és a lisztet, kinyújtjuk. 30 x 40 cm-es nagyságú, sütőpapírral bélelt tepsiben, 180°C-ra előmelegített sütőben kisütjük.

Amíg a tészta sül előkészítünk egy edényt a tűzre, aminek az alján vizet melegítünk, és ami kompatibilis lesz azzal, amiben a tojásfehérjéket habbá verjük. Erre azért van szükség, mert a fehérjéket úgy kell habbá verni, hogy félúton a habverést a vízgőz felett folytatjuk.
A tojások fehérjét félig habbá verjük, a fele (15 dkg), lassan hozzáadagolt cukorral. Ezen a ponton áttesszük vízgőzre és a maradék cukrot is hozzáadva fényes, kemény habbá verjük Ez akár negyed óráig is tarthat.
A forró tésztára rászórjuk a megmosott, lecsepegtetett ribizlit (fagyasztott is jó).
Rákanalazzuk a tetejére a habot és 100-120 °C-os sütőben ropogósra szárítjuk.

RICHKÓK 

/ RIZSFELFUJT MEGGYEL/

 

 

         35 dkg rízs

·         1/2 l víz

·         1/2 l Tej

·         késhegynyi só

·         10 dkg vaj

·         12 dkg cukor

·         1 cs vaníliás  cukor

·         3 tojás

·         fél citrom leve

 

         35 dkg rízs

Elkészítés:

 

1.    A rizst váltott vízben megmossuk, majd felöntjük fél l hideg vízzel, megsózzuk, és lefedve, néha megkeverve, addig főzzük, míg a vizet mind magába szívta.

2.    Ekkor hozzáöntjük a hideg tejet,a vaníliás cukrot  felforraljuk, és nagyon kis lángon, lefedve, néha megkeverve, készre főzzük a rizst.

3.    Állni hagyjuk, hogy kicsit hűljön. Azalatt  az esetleg maradt folyadékot magába szívja.

4.    A vajat és a tojás sárgákat habosra keverjük a cukorral, majd belenyomjuk a citrom levét .

5.    A tojásfehérjéket habbá verjük.

6.    A vajas keveréket a rizshez forgatjuk,bele rakjuk a meggyes lekvárt  majd óvatosan a tojásfehérjehabot is hozzákeverjük.

7.    Kivajazott és zsemlemorzsával megszórt tepsibe simítjuk, és közepes lángon addig sütjük, míg a teteje pirulni kezd. Én a Tupperware  kuglóf formában  sütöm  általában ,akkor csak  kivajazom  a formát  és mehet bele a tészta  .

Kívánság  szerint  cukrozva ,csoki öntettel  vagy lekvárral  tálaljuk  .

 

RÁKÓCI TÚRÓS

 

 

Hozzávalók:
A tésztához: 20 dkg liszt egy mokkáskanál sütőporral elkeverve, 10 dkg vaj, 5 dkg cukor, 1 tojássárgája.
A töltelékhez: 3 evőkanál baracklekvár, 2 tojássárgája, fél kiló túró, 5 dkg mazsola, 10 dkg porcukor, fél csomag vaníliás pudingpor.
A
sütemény tetejére: a felhasznált 3 tojássárgájából megmaradt 3 tojásfehérje, 10 dkg porcukor, baracklekvár a díszítéshez.Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk (ragadós, lágy tésztát kapunk), folpackba tekerjük, és egy órára betesszük a hűtőbe.
Egy kapcsos tortaformát kivajazunk vagy kibélelünk sütőpapírral. A tésztát egyenletesen az aljába nyomkodjuk, megszurkáljuk villával, és 180 fokos sütőben kb. 10 percig sütjük (addig, amíg enyhén barnulni kezd) .
Kivesszük a sütőből, és elkenjük rajta a 3 kanál baracklekvárt.
A túrót szitán áttörjük, aztán összekeverjük a 2 tojássárgájával, a megmosott mazsolával, a porcukorral és a pudingporral.
A túrókrémet a tésztalap és a lekvár tetejére öntjük.
A süteményt fél órára visszatesszük a 180 fokos sütőbe.
Közben a megmaradt tojásfehérjéket egy habüstbe vagy kisebb fazékba öntjük, és a habüstöt vagy fazekat egy forrásban levő vízzel teli lábasra tesszük. A vízgőz fölött kemény habot verünk a tojásfehérjékből a cukor hozzáadásával. (Legalább 10 percig verjük, hogy jól átfőjön, de állandóan keverjük, mert különben hab helyett cukros rántottát kapunk.)
A habot csillagcsöves nyomózsákba töltjük, és a sütőből kivett sütemény tetejére nyomjuk. Itt-ott megpöttyözhetjük baracklekvárral is.
Végül a habbal díszített süteményt még kb. 10 percre visszatesszük a sütőbe, hogy a hab száradjon egy kicsit.

 

Rigójancsi

Rigójancsi
 

Elkészítés

A cukrot a tojássárgájákkal kikeverjük,hozzáadjuk a tojásfehérjéből felvert kemény habot, a darált mogyorót ,kakaóport és a sütőporral elkevert lisztet. Egy 23x36 cm-es tepsit vajjal kikenek,zsemlemorzsával meghintem és előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.
Ha kihűlt,kettévágjuk és vékonyan bekenjük olvasztott tortabevonóval (én úgy készítem, hogy egy jénai kis tálban beleöntöm az étolajat,beletördelem a csokit és mikróban a kiolvasztó fokozaton 3-5 perc alatt folyó állagúvá válik) bekenem,ha megkötött tetszés szerinti kockákra vágjuk.
A tejszín felét 2 habfixálóval kemény habbá verjük és rákenjük a másik fél tésztára. A tejszín másik felébe az instant kakaó kerül és ezt a fehér hab tetejére kenjük. A tortabevonóval bevont kockákat ráhelyezzük és fogyasztásig hűtőben tartjuk.

 

RÓZSAKALÁCS RUMOS-DIÓS TÖLTELÉKKEL

Gabriellától

 

 


Hozzávalók a tésztához: (26 cm-es kapcsos tortaformához)

- 60 dkg liszt
- 4,2 dkg élesztő
- 2,5 dl langyos tej
- 10 dkg cukor
- 10 dkg puha vaj (margarin is lehet)
- 2 tojás

Töltelékhez:
- 20 dkg darált dió vagy mandula
- 6 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 evőkanál rumaroma
- 1 evőkanál tej
- 1 tojásfehérje

A tetejére:
- 1 tojássárgája
- 1 evőkanál tej
 
+ házi sárgabaracklekvár
 
 
 

1. A tésztát lehet kenyérsütőgépben is dagasztani: A szitált lisztben elkeverem a cukrot. A tojásokat, 2 dl langyos tejet, a puha vajat beleteszem a kenyérsütőgép üstjébe, erre ráöntöm a cukorral elkevert lisztet, melynek közepébe pici mélyedést csinálok, ebbe belemorzsolom az élesztőt, ráöntöm a maradék fél dl tejet és elindítom a dagasztást programot. Amikor a gép végzett a dagasztással, a tésztát kelesztőtálba teszem és 35-40 percig kelesztem (a kétszeresére).
2. Ha kézzel dagasztom a tésztát, akkor a lisztet egy tálba szitálom, a közepébe mélyedést csinálok, belemorzsolom az élesztőt és kevés langyos tejjel, 1 teáskanál cukorral, pici liszttel elkeverem. Meleg helyen, letakarva 15 percig kelesztem. 
3. A puha vajat, a maradék tejjel, cukorral és a tojásokkal a liszthez adom. Az egészet beledolgozom a lisztbe és a tésztát erősen dagasztom, míg hólyagos nem lesz és el nem válik a tál oldalától. A kelesztőtálban, meleg helyen 35-40 percig duplájára kelesztem.
4. Amíg kel a tészta, elkészítem a tölteléket: A darált diót összekeverem a porcukorral, vaníliás cukorral. Az 1 evőkanál rumaromát és az 1 evőkanál tejet összekeverem és hozzáadom a diós "cucchoz", elkeverem benne. A tojásfehérjét félig keményre verem és beleforgatom a diós keverékbe. 
5. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen vékony téglalappá nyújtom. Kenőkéssel elkenem rajta a tölteléket, hosszában feltekerem (mint a bejglit) és 14-15 szeletre vágom.
6. A szeleteket kör alakban egy kivajazott/lisztezett kapcsos tortaformába teszem (jó szorosan egymás mellé, hogy majd sütés közben felfelé keljenek), és lekenem a tetejét a tojásos/tejes keverékkel. 
7. Hőlégkeveréses sütőben 180 fokon kb. 40 percig sütöm. Sütéskor az első 15-20 perc után, amikor már a teteje megpirult a tésztának, letakarom alufóliával, hogy a teteje már ne égjen, de a tészta belseje süljön tovább. 
Sima sütőben is lehet sütni, de abban inkább 200 fokon, és valószínű a sütési idő is több lesz: kb. 50-60 perc. 
8. Amikor megsült a kalács, akkor kb. 10 percre letakarom egy tiszta konyharuhával, 10 perc után, még melegen lekenem a tetejét sárgabaracklekvárral.
 
 
 
 
 
 
 
óra
 
NAPTÁR
2024. Május
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2013-07-20
 
CHET
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 

Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?