cilumilu
Tartalom
MENÜ
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

 
KEDVENC LINKJEIM
 

S

SOMLÓI SZELET

 

Sárga piskótához

  • 4 tojás
  • 4 evőkanál liszt
  • 4 evőkanál cukor
  •  
  • Barna piskótához:
  • 4 tojás
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál kakaó
  • 4 evőkanál cukor

A vaníliás pudinghoz:

  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 4 dl tej
  • 4 evőkanál cukor

A csokoládés pudinghoz:

  • 1 csomag csokoládés pudingpor
  • 4 dl tej
  • 4 evőkanál cukor

A tetejére:

  • 4,5 dl Hulala tejszín
  • 2 csomag vaníliás cukor

Az öntethez:

  • 1 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál kakaópor

 

Elkészítés

A szokásos módon piskótát sütünk, külön a sárgát és külön a barnát. Közben a pudingokat a pudingpor csomagolásán lévő leírás szerint elkészítjük. A kakaós piskótára rákenjük a vaníliás pudingot. Erre jön a sárga tészta és a csokoládépuding. A tejszínt a vaníliás cukorral keményre felverjük, a sütemény tetejére kenjük. Az öntethez a cukrot a kakaóporral és 1-2 evőkanál vízzel addig melegítjük, amíg a cukor fel nem olvad. Ezt csorgatjuk a tetejére, és hűtőbe tesszük. Tetszőlegesen szeletelve kínáljuk.

A mázat zacskóba öntöttem és az egyik sarkát kicsit kivágtam és úgy csorgattam a hab tetejére.

 

SAJTOS RÚD /GABRIELLÁTÓL/

http://gabicsek.blogspot.hu/2012/04/sajtos-leveles-sutemeny-avagy-sajtos.html

 

Hozzávalók:

- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj (vagy margarin)
- 1 evőkanál zsír
- 1 csapott evőkanál só
- 5 dkg élesztő
- 1 dl langyos tej
- 1 kávéskanál cukor
- 2 tojássárgája
- kb. 1 dl tejföl

- 20 dkg trappista sajt a szóráshoz
 
+ a tetejére tojásfehérje
   esetleg szezámmag

 

Elkészítés:
1.  Az élesztőt cukorral elkevert langyos tejben felfuttatom. A többi hozzávalókkal a sajt kivételével egy közepesen lágy, puha kelt tésztát készítek, kelesztőtálba teszem és fél óráig kelesztem.
Lehet a kenyérsütőgép üstjében is összeállítani a tésztáját: A lisztben elkeverem a cukrot és sót. A tojásokat, 1 dl tejfölt, a zsírt, vajat vagy margarint beleteszem a gép üstjébe, erre ráöntöm a lisztet, melynek közepébe pici mélyedést csinálok, ebbe belemorzsolom az élesztőt, ráöntöm a tejet, és bekapcsolom a gépet a dagasztás programra. Amikor dagasztja a gép a tésztát, akkor ránézek, hogy valóban egy közepesen lágy, puha tésztát fogok-e kapni, és ha úgy látom, hogy még picit kemény a tészta, akkor teszek még hozzá egy kicsi tejfölt. Aztán fél óráig kelesztőtálban kelesztem.
2. Közben lereszelem a sajtot.
3. Fél óra elteltével a tésztát kinyújtom kb. 5-6 mm vastagra, rászórom a sajt 2/3 részét és feltekerem, mint a bejglit, majd a hosszú rúd két végét is egymásra hajtom (vagyis összehajtom a rudat).  
4. Ezután kétfelé vágom a tésztát, mert úgy könnyebb vele dolgozni, és mindkettőt kinyújtom kb. 5 mm vastagra, megkenem tojásfehérjével, megszórom a maradék reszelt sajttal, vagy szezámmaggal. Enyhén rányomkodom, hogy ne peregjen le róla, és derelyevágóval vagy pizzavágóval rudakra vágom.

 

Szilvás pite

 

 
elkészítés
  1. A tojásokat egy keverőedénybe feltörjük, hozzáadjuk a cukrot, olajat, alaposan elkeverjük.
  2. A lisztet elkeverjük a sütőporral, és kanalanként hozzáadjuk a tojásos masszához.
  3. Megfelezzük a masszát, és az egyik felébe beletesszük a kakaót.
  4. Egy tepsit kiolajozunk és lisztezünk, előbb a sárga masszát, majd a kakaós masszát beleöntjük.
  5. A szilvát megmossuk, kimagozzuk, félbevágjuk. Szirupot készítünk 1 kanál mézből, 1 kanál cukorból, 1 kiskanál fahéjból és 3 kanál vízből. Gázon 3 perc alatt összefőzzük, alaposan megforgatjuk a szilvákat benne, és a süteményre sorban rárakjuk.
  6. Előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.

 

Sorbet recept

Sorbet Chocolat Noir – a nagyon csokis sorbet recept

 

  • 275 ml víz
  • 40g kakópor (édesítetlen)
  • 100g cukor
  • 85g étcsoki (kis darabokra aprítva)
  • 1/4 tk vaníliakivonat
  • csipet só
  • löttyintésnyi őszibarack likőr

Egy közepes méretű serpenyőben összekeverjük a kakaóport, cukrot és vizet, majd közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett felforraljuk. Ezután vegyük le a tűzről és dobjuk bele a felaprított csokit. Kicsit várjunk, míg a csoki elkezd olvadni, ekkor mehet bele a vanília és a csipetnyi só, majd az alkohol. Kevergessük, míg a csoki el nem olvad. Ezután hagyjuk kihűlni, majd hűtőben hűtsük le teljesen. (Én előző nap csináltam és egy éjszakára betettem a hűtőbe.) A következő napon – vagy amikor már jéghideg- a fagyigép előírásának megfelelően készítsük el. Fél liter sorbet lesz belőle.

Őszibarack sorbet

 

 

  • 50 dkg őszibarack
  • 15 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 3,5 dl víz
  • néhány csepp citromlé
elkészítés
  1. Az őszibarackot megmossuk, héját lehúzzuk, magját eltávolítjuk. A gyümölcshúst feldaraboljuk, majd egy villa segítségével pépesítjük.
  2. A vizet és a cukrot kislábosba öntjük, és folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg a cukor teljesen felolvad. Ezután hűlni hagyjuk.
  3. A barackpépet egy fedeles műanyagtálba tesszük, hozzáadjuk a citromlevet, a vaníliás cukrot, és a langyosra hűlt cukros vízből annyit öntünk rá, amennyit kényelmesen simára tudunk keverni. (Ha az egészet egyszerre rátöltjük, akkor túl híg lesz a keveréshez, ezért én inkább két részletben öntöm hozzá a vizet.)
  4. Végül hozzákeverjük a maradék vizet is, és az edényt lefedve a fagyasztóba tesszük.
  5. 5-6 órán keresztül fagyasztjuk. Ezalatt óránként vegyük elő, alaposan keverjük át, majd tegyük vissza a fagyasztóba. A keverés során ügyeljünk rá, hogy minél több levegőt juttassunk a sorbet-be, mert annál finomabb lesz a végeredmény.
  6. Tálalás előtt fél órával vegyük ki a fagyasztóból, és rakjuk át a hűtőszekrénybe, így könnyebb dolgunk lesz az adagolásnál.

Citrom-lime sorbet recept

 

  • 500 ml víz
  • 200 g kristálycukor
  • 4-5 mentalevél
  • 3 közepes citrom
  • 3 lime
elkészítés
  1. A vizet és a kristálycukrot a mentalevelekkel együtt felforraljuk, 10 percig gyöngyöztetjük. Megvárjuk míg a szirup kihűl, majd hozzákeverjük a citromok és a lime-ok levét és lereszelt héját, a mentaleveleket kivesszük. Lapos műanyag tálba öntjük, lefedjük és a mélyhűtőbe tesszük.
  2. Egy-másfél óra elteltével kivesszük a hűtőből és jól megkeverjük. Mehet vissza a jégre, és még négyszer megismételjük a keverést, óránként. Utána békén hagyjuk, és legközelebb már csak akkor vesszük elő, mielőtt fogyasztani szeretnénk. A tálalás előtt kis idővel vegyük ki a mélyhűtőből, hogy kissé felengedjen.

Sárgadinnyés ananász sorbet

 

  1. A vízből, cukorból szirupot főzünk 10-15 percig, majd lehűtjük.
  2. Az ananászt és dinnyét feldaraboljuk, majd összeturmixoljuk.
  3. Végül belecsavarjuk a lime-okat.
  4. Az egészet fagylaltgépbe öntjük, de ha nincs, fagyasztóban 30 percenként jól átkeverve kb. 3-4 óra múlva hideg hűsítőként fogyasztjuk.

 

 

 

SAJTOS POGÁCSA  MARISOM MÓDRA

 

Hozzávalók: 60dkg liszt, 30 dkg ráma, 1 tojás és 2 tojássárgája, só tetszés szerint / én 4 kanál a teásnál kisebb a mokkásnál nagyobb kanalat használok /, pici cukor, 5 dkg élesztő, tejföl kb 3 dl, 10-12 dkg reszelt sajt.

Tejfölbe beleteszem a cukrot és az élesztőt / nem baj, ha hideg a tejföl, nem kell melegíteni / jól elkeverem, és még többször megkeverem.

A lisztet a rámával elmorzsolom, ha kész beleteszem a sót, sajtot, tojást és az élesztős tejfölt.

Összedolgozom a hozzávalókat, könnyen gyúrható tésztát kell, hogy kapjak, ha keménynek érzem, akkor még teszek hozzá 1 - 2 evőkanál tejfölt.

Lényege a tésztának, könnyen kezelhető, de ne legyen ragacsos, akkor jó, ha nem ragad a kezünkhöz. Ha kicsit lágyabbra sikerül, akkor sem baj, legfeljebb elfekszenek a pogik sülés közbe..

Kelesztem a tésztát kb. másfél órát, majd ujjnyi vastagra nyújtom, bevagdosom a tetejét, kiszaggatom, megkenem tojásfehérjével / tojássárgájával / és megszóróm reszelt sajttal és 200 fokon légkeveréssel megsütöm.

Nem igényel nagy odafigyelést, csak összeállítást, kiszaggatást és a sütést.

napokig ehető, finom puha marad, csak ajánlani tudom.

Jó munkát, majd jó étvágyat!

 

SAJTOS CSAVART

 

Ropogós sajtos csavart - légies tésztával

 
Az egyik legfinomabb sós nassolni való, amit mostanában ettem! A zabpehelytől itt-ott ropogós ez a valójában puha, könnyed tészta.
 
Ezt a receptet is Gabriellának köszönöm!!!!
 
 
 
 
 
 
Hozzávalók a tésztához: (kb. 15-17 db)
- 45 dkg liszt átszitálva
- 5 dkg zabpehely
- 2,5 dkg élesztő
- csipet cukor
- 1 púpos teáskanál só (vagy ízlés szerint)
- kb. 2,75 dl langyos tej
 
A töltelékhez:
- 5 dkg olvasztott vaj
- 10 dkg reszelt sajt 
 
A tetejére:
- 1 tojássárgája (a fehérjét fagyasszuk le - jó lesz olyan sütihez, amihez sok tojásfehérje kell)
- 1 evőkanál tej
- szezámmag, napraforgómag
 
 
 
 
Elkészítés:
1. A tésztát a kenyérsütőgépben bedagasztjuk, majd a kikapcsolt gépben 1 órán át kelesztjük. Puha, könnyen gyúrható tésztát kell kapnunk - ha kicsit kemény, akkor adjunk még hozzá apránként egy kis langyos tejet.
Kézi dagasztásnál az élesztőt a csipet cukorral elkevert tejben felfuttatjuk, addig a lisztet összekeverjük a zabpehellyel, sóval, majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, és összegyúrjuk. Letakarva 1 órán át kelesztjük. 
2. A megkelt tésztát kétfelé vesszük, kinyújtjuk az egyik lapot téglalap alakúra, megkenjük az olvasztott, de már nem meleg vajjal, megszórjuk a reszelt sajttal. Kinyújtjuk a másik tésztát is ugyanekkorára, és ráhelyezzük a vajas-sajtos töltelékre - picit rányomkodjuk. 
3. A tetejét megkenjük a tojássárga és tej keverékével, megszórjuk a két szélét magvakkal, rányomkodjuk, aztán kb. 2 cm széles csíkokra vágjuk fel a pizzavágóval. A közepénél egyet-kettőt csavarunk rajta, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, ahol még 10-15 percet kelesztjük.
4. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 8-10 percig sütjük. (a sütési idő sütőfüggő) Ne süssük meg nagyon, mert akkor esetleg kemény lesz - maradjanak világosak a rudat - ha a szélei picit pirulnak, akkor már jó. 
 
 
 
 
Jó étvágyat!
 
SAJT KÉSZÍTÉS OTTHON
 
50 dkg tehéntúró
1 l zsíros tej( nálam házi)
6 dkg vaj
1 tojás
1 mk szódabikarbóna
1  púpozott kk só
 
A túrót a tejjel odatettem főni, összeforraltam, majd leszűrtem egy sűrű szitán.
A masszát egy lábosba tettem, hozzáadtam a vajat, a tojást, a szódabikarbónát és a sót. Állandó keveréssel 10 percig főztem, amíg nyúlóssá, csomómentessé vált.
Egy műanyag tálacskába töltöttem és hagytam kihűlni. Kiborítottam, a kamrában száradt másnapig.
Margó tanácsolta, hogy bármilyen fűszerrel ízesíthetem, most csak natúr változata készült próbából. Az egész családnak ízlett, ami nálunk nagy szó:-)
A lányom reszelt melegszendvics tetejére is, tökéletesen ráolvadt. Bármilyen formában működik. Próbáljátok ki Ti is!
 
 
 
óra
 
NAPTÁR
2024. Május
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2013-07-20
 
CHET
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 

Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?