S
SOMLÓI SZELET
Sárga piskótához
-
4 tojás
-
4 evőkanál liszt
-
4 evőkanál cukor
-
-
Barna piskótához:
-
4 tojás
-
3 evőkanál liszt
-
1 evőkanál kakaó
-
4 evőkanál cukor
A vaníliás pudinghoz:
-
1 csomag vaníliás pudingpor
-
4 dl tej
-
4 evőkanál cukor
A csokoládés pudinghoz:
-
1 csomag csokoládés pudingpor
-
4 dl tej
-
4 evőkanál cukor
A tetejére:
-
4,5 dl Hulala tejszín
-
2 csomag vaníliás cukor
Az öntethez:
-
1 evőkanál cukor
-
2 evőkanál kakaópor
Elkészítés
A szokásos módon piskótát sütünk, külön a sárgát és külön a barnát. Közben a pudingokat a pudingpor csomagolásán lévő leírás szerint elkészítjük. A kakaós piskótára rákenjük a vaníliás pudingot. Erre jön a sárga tészta és a csokoládépuding. A tejszínt a vaníliás cukorral keményre felverjük, a sütemény tetejére kenjük. Az öntethez a cukrot a kakaóporral és 1-2 evőkanál vízzel addig melegítjük, amíg a cukor fel nem olvad. Ezt csorgatjuk a tetejére, és hűtőbe tesszük. Tetszőlegesen szeletelve kínáljuk.
A mázat zacskóba öntöttem és az egyik sarkát kicsit kivágtam és úgy csorgattam a hab tetejére.
SAJTOS RÚD /GABRIELLÁTÓL/
http://gabicsek.blogspot.hu/2012/04/sajtos-leveles-sutemeny-avagy-sajtos.html
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj (vagy margarin)
- 1 evőkanál zsír
- 1 csapott evőkanál só
- 5 dkg élesztő
- 1 dl langyos tej
- 1 kávéskanál cukor
- 2 tojássárgája
- kb. 1 dl tejföl
- 20 dkg trappista sajt a szóráshoz
+ a tetejére tojásfehérje
esetleg szezámmag
Elkészítés:
1. Az élesztőt cukorral elkevert langyos tejben felfuttatom. A többi hozzávalókkal a sajt kivételével egy közepesen lágy, puha kelt tésztát készítek, kelesztőtálba teszem és fél óráig kelesztem.
Lehet a kenyérsütőgép üstjében is összeállítani a tésztáját: A lisztben elkeverem a cukrot és sót. A tojásokat, 1 dl tejfölt, a zsírt, vajat vagy margarint beleteszem a gép üstjébe, erre ráöntöm a lisztet, melynek közepébe pici mélyedést csinálok, ebbe belemorzsolom az élesztőt, ráöntöm a tejet, és bekapcsolom a gépet a dagasztás programra. Amikor dagasztja a gép a tésztát, akkor ránézek, hogy valóban egy közepesen lágy, puha tésztát fogok-e kapni, és ha úgy látom, hogy még picit kemény a tészta, akkor teszek még hozzá egy kicsi tejfölt. Aztán fél óráig kelesztőtálban kelesztem.
2. Közben lereszelem a sajtot.
3. Fél óra elteltével a tésztát kinyújtom kb. 5-6 mm vastagra, rászórom a sajt 2/3 részét és feltekerem, mint a bejglit, majd a hosszú rúd két végét is egymásra hajtom (vagyis összehajtom a rudat).
4. Ezután kétfelé vágom a tésztát, mert úgy könnyebb vele dolgozni, és mindkettőt kinyújtom kb. 5 mm vastagra, megkenem tojásfehérjével, megszórom a maradék reszelt sajttal, vagy szezámmaggal. Enyhén rányomkodom, hogy ne peregjen le róla, és derelyevágóval vagy pizzavágóval rudakra vágom.
Szilvás pite
Sorbet recept
Sorbet Chocolat Noir – a nagyon csokis sorbet recept
Őszibarack sorbet
SAJTOS POGÁCSA MARISOM MÓDRA
Hozzávalók: 60dkg liszt, 30 dkg ráma, 1 tojás és 2 tojássárgája, só tetszés szerint / én 4 kanál a teásnál kisebb a mokkásnál nagyobb kanalat használok /, pici cukor, 5 dkg élesztő, tejföl kb 3 dl, 10-12 dkg reszelt sajt.
Tejfölbe beleteszem a cukrot és az élesztőt / nem baj, ha hideg a tejföl, nem kell melegíteni / jól elkeverem, és még többször megkeverem.
A lisztet a rámával elmorzsolom, ha kész beleteszem a sót, sajtot, tojást és az élesztős tejfölt.
Összedolgozom a hozzávalókat, könnyen gyúrható tésztát kell, hogy kapjak, ha keménynek érzem, akkor még teszek hozzá 1 - 2 evőkanál tejfölt.
Lényege a tésztának, könnyen kezelhető, de ne legyen ragacsos, akkor jó, ha nem ragad a kezünkhöz. Ha kicsit lágyabbra sikerül, akkor sem baj, legfeljebb elfekszenek a pogik sülés közbe..
Kelesztem a tésztát kb. másfél órát, majd ujjnyi vastagra nyújtom, bevagdosom a tetejét, kiszaggatom, megkenem tojásfehérjével / tojássárgájával / és megszóróm reszelt sajttal és 200 fokon légkeveréssel megsütöm.
Nem igényel nagy odafigyelést, csak összeállítást, kiszaggatást és a sütést.
napokig ehető, finom puha marad, csak ajánlani tudom.
Jó munkát, majd jó étvágyat!
SAJTOS CSAVART
Ropogós sajtos csavart - légies tésztával
Az egyik legfinomabb sós nassolni való, amit mostanában ettem! A zabpehelytől itt-ott ropogós ez a valójában puha, könnyed tészta.
Ezt a receptet is Gabriellának köszönöm!!!!
Hozzávalók a tésztához: (kb. 15-17 db)
- 45 dkg liszt átszitálva
- 5 dkg zabpehely
- 2,5 dkg élesztő
- csipet cukor
- 1 púpos teáskanál só (vagy ízlés szerint)
- kb. 2,75 dl langyos tej
A töltelékhez:
- 5 dkg olvasztott vaj
- 10 dkg reszelt sajt
A tetejére:
- 1 tojássárgája (a fehérjét fagyasszuk le - jó lesz olyan sütihez, amihez sok tojásfehérje kell)
- 1 evőkanál tej
- szezámmag, napraforgómag
Elkészítés:
1. A tésztát a kenyérsütőgépben bedagasztjuk, majd a kikapcsolt gépben 1 órán át kelesztjük. Puha, könnyen gyúrható tésztát kell kapnunk - ha kicsit kemény, akkor adjunk még hozzá apránként egy kis langyos tejet.
Kézi dagasztásnál az élesztőt a csipet cukorral elkevert tejben felfuttatjuk, addig a lisztet összekeverjük a zabpehellyel, sóval, majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, és összegyúrjuk. Letakarva 1 órán át kelesztjük.
2. A megkelt tésztát kétfelé vesszük, kinyújtjuk az egyik lapot téglalap alakúra, megkenjük az olvasztott, de már nem meleg vajjal, megszórjuk a reszelt sajttal. Kinyújtjuk a másik tésztát is ugyanekkorára, és ráhelyezzük a vajas-sajtos töltelékre - picit rányomkodjuk.
3. A tetejét megkenjük a tojássárga és tej keverékével, megszórjuk a két szélét magvakkal, rányomkodjuk, aztán kb. 2 cm széles csíkokra vágjuk fel a pizzavágóval. A közepénél egyet-kettőt csavarunk rajta, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, ahol még 10-15 percet kelesztjük.
4. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 8-10 percig sütjük. (a sütési idő sütőfüggő) Ne süssük meg nagyon, mert akkor esetleg kemény lesz - maradjanak világosak a rudat - ha a szélei picit pirulnak, akkor már jó.
Jó étvágyat!
SAJT KÉSZÍTÉS OTTHON
50 dkg tehéntúró
1 l zsíros tej( nálam házi)
6 dkg vaj
1 tojás
1 mk szódabikarbóna
1 púpozott kk só
A túrót a tejjel odatettem főni, összeforraltam, majd leszűrtem egy sűrű szitán.
A masszát egy lábosba tettem, hozzáadtam a vajat, a tojást, a szódabikarbónát és a sót. Állandó keveréssel 10 percig főztem, amíg nyúlóssá, csomómentessé vált.
Egy műanyag tálacskába töltöttem és hagytam kihűlni. Kiborítottam, a kamrában száradt másnapig.
Margó tanácsolta, hogy bármilyen fűszerrel ízesíthetem, most csak natúr változata készült próbából. Az egész családnak ízlett, ami nálunk nagy szó:-)
A lányom reszelt melegszendvics tetejére is, tökéletesen ráolvadt. Bármilyen formában működik. Próbáljátok ki Ti is!
|